Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

A kávé a legnépszerűbb energiaital?!

2012. május 11., Szabó Zoltán Attila
Címkék: energiaital tea kávé Szinapszis Kft
A felnőtt lakosság jelentős többsége naponta fogyaszt kávét kifejezetten az ébrenlét fokozása érdekében – derül ki a Szinapszis friss kutatásából. Az alkalmazott szerek listáján az energiaitalok egyelőre nem szerepelnek előkelő helyen, de aggasztó, hogy – idézve a vizsgálati anyagot – „az efféle italt említők aránya jelentős különbséget mutat életkor alapján.” 16-25 év között 12 százalékot tesz ki a napi szinten nagy energiadózist ígérő nedűket behörpölők aránya.
A kávé és tea vezeti a rangsort a napidoktor.hu megbízásából készült kutatás szerint, s nagyon úgy fest, hogy ebben az embertől mind többet és többet követelő világban egyre kevésbé tudjuk elképzelni életünket különféle serkentők, pluszenergiát adó, bár nem feltétlenül, s nem minden esetben egészséges készítmények nélkül.
 
„A felnőtt lakosság igen jelentős része ébred gyakran fáradtan, kialvatlanul, így nem meglepő, hogy szinte nincs olyan ember, aki ne alkalmazna valamilyen praktikát az ébrenlét fokozása érdekében. A megkérdezettek közel 60 százaléka napi szinten fogyaszt kávét, kifejezetten ilyen céllal, további közel 10 százalékuk 2-3 naponta teszi ezt” – olvasható a Szinapszis által jegyzett friss vizsgálati anyagban.
 
A listát a tea folytatja, az emberek közel 40 százaléka mindennap, 16 százalékuk valamelyest ritkábban, 2-3 naponta fogyasztja fáradtság űzése céljából. A két leggyakoribb élénkítő ital tekintetében megfigyelhető, hogy azok népszerűsége lényegesen magasabb a saját bevallásuk szerint stresszes munkát végzők körében. Egyéb demográfiai szempontból a kávéfogyasztás különösen 25 év felett ugrik meg jelentősen, míg a teát említők aránya az átlag körül alakult az egyes korcsoportokban.


Az egyéb, ébrenlétet fokozó megoldások közül egyet mindenképpen érdemes még kiemelni: a lakosok 25 százaléka ugyanis napi szinten valamilyen koncentrált tevékenységgel (például: fokozott fizikai igénybevétellel, változatos munkavégzéssel) küzd az álmosság ellen, további 18 százalék hetente néhányszor hívja ezt segítségül. A módszert főként azok választják, akik a mindennapi életben egyébként is fizikai jellegű munkát végeznek.
 
Az alkalmazott szerek listájában viszonylag az utolsók között szerepel az energiaital, hisz’ a lakosok alig közel 8 százaléka említette, hogy naponta vagy hetente néhányszor fokozza ezzel ébrenlétét, ugyanakkor az italt említők aránya jelentős különbséget mutat életkor alapján. 16-25 év között 12 százalékos a napi szinten, további 13% a 2-3 napos gyakorisággal fogyasztók aránya.


Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez