Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Fogyhatunk-e extrudált kenyérrel?

2011. március 11., Schäffer Dániel
Címkék: fogyókúra egészséges táplálkozás glutén élelmi rost teszt
Budapest valaha nem csupán a fürdők, hanem a malmok városa is volt. Egy közös volt a hagyományos, vagy épp a vízen úszó malmokban: egyikben sem gyártottak extrudált kenyeret. Mi azért teszteltük ezeket a könnyű kenyérféleségeket, és utánajártunk: eredményesen fogyaszthatjuk-e őket, ha fogyókúrázunk?
Az extrudált kenyerek hazája Skandinávia, itt szinte a hagyományos kenyerek helyett fogyasztják ezt a típusú a pékárut, és nemzeti eledelnek is számít. A skandináv eredetre jó példa a tesztelt Wasa svéd termék. Ez a ropogós kenyér a svéd királyi dinasztiáról kapta a nevét: nem véletlenül. Teljes kiőrlésű termékeik között akad olyan is, melynek 100 grammjára 111 gramm teljes kiőrlésű gabonatartalom jut.
 
Tesztünkön az élelmiszer-szakértők elsősorban azt vizsgálták, hogy a kenyereknek laza, ropogós, szájban elomló-e az állaguk, kellőképpen át vannak-e sütve, kellemes-e az illatuk, a felhasznált anyagokra jellemző-e az ízük, megfelelően vannak-e csomagolva, na és, hogy hány kalóriát tartalmaznak.



Zsírprés

Az extrudálás maga azt jelenti, hogy a kenyér alapanyagokat nyomásváltoztatással lazítják, – körülbelül mintha préselnénk valamit - ezzel részben lebontják a nehezen emészthető részeket ettől lesz a termék olyan könnyen emészthető. A könnyen emészthetőség azonban nem jelent automatikusan diétásat, vagy fogyókúrásat.
 
Márpedig ha extrudált kenyér, akkor diéta, vagy fogyókúra: sokan úgy gondolják, hogy ha ezeket a termékeket fogyasztja, akkor megkönnyíti velük a fogyókúráját, urambocsá’ le is fogy. Ha azonban tüzetesebben elolvassuk ezeknek a ropogós kenyereknek a címkéit, kiderül, hogy ez koránt sincs így. Bár az Abonett, a Wasa, vagy a Dexi könnyű –a kevés víztartalom miatt is-, de nem jelenti azt, hogy fogyókúrás, vagy diétás termék lenne. Mint tesztelő élelmiszer-szakértőinktől megtudtuk, 10 dkg/100g fehérkenyér energiatartalma általában 220-250 kcal /kilokalória/ körül van. Az extrudált kenyerek energiatartalma (100 g) viszont 340-380 kcal körül mozognak, nem mellesleg pedig van olyan termék is, amelynek szénhidrát tartalma -100 g-ra lebontva – 85g.
 
Találkoztunk popcorn-, vagy épp friss zab-illatúval, ömlesztett sajtossal, pizzásal, de kissé dohos „malomízűvel” is. Sok termékben használtak köményt, vagy szezámmagot, ami által karakteres ízt kaptak – vagy, ahogy egy szakértő fogalmazott: „hogy valami ízük is legyen” - a ropogós kenyerek. Tesztelőink – ahogy az az eredményeken is látszik - összességében jónak találták ezt a termékcsaládot, bár azért jócskán akadt kissé avas illatú, túl kemény, vagy túl rágós kenyér is.

Abonett, Korngold

A rendszerváltás előtt itthon az Abonett volt az egyetlen extrudált kenyér. Azóta sokat fejlődött a cég: ma már natúr, pizzás, vagy épp rozsos termékeket is gyártanak.
 
Előkelő helyezést ért el tesztünkön a Korngold kenyér is. Ennek a német „könnyű-kenyérnek” az egyik fajtája rozsos, ami tipikus német kenyérfajtának mondható. A németországi időjárás ugyanis nem kedvez a búzának, így kenyerük alapanyaga, a „német búza” elsősorban a rozs.
 
Bár az Abonetteknél számos új fajtát kipróbálhatunk, - tesztelésünkkor a pizzás nagy sikert aratott -, azért a magyar extrudált kenyér - gyártók éllovasának termékeinél számos hibát is lehetett találni. Az összetevőket például a csomagolás hegesztése alatt tüntetik fel, (ez a paradicsompor összetevőnél nem is annyira meglepő) amit - ha egy vásárló nem elég szemfüles – csak üggyel-bajjal lehet megtalálni. A magyar cég egészségre vonatkozó állításokat is szerepeltet csomagolásán - „Magas élelmirost tartalmával elősegíti emésztőrendszerünk egészséges működését” – márpedig a szabályok szerint egy cég csak akkor tüntethet fel egészségre vonatkozó állításokat, ha azokat bizonyítani tudja. Szakértőink szerint ez a mondat legalábbis aggályos.
 
Nagyon sokan allergiásak manapság a gluténra, ami a pékáruk nagy részében megtalálható. Tesztünkben külön kategóriát alkotnak a gluténmentes termékek. A Dexi extrudált kenyér gyártója nagyon lelkiismeretes volt: csomagolásán még a vonatkozó jogszabályt is feltüntette, mely alapján terméke gluténmentesnek minősül.

Tekintse meg táblázatunkat: Extrudált kenyerek tesztje
 
Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez