Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Tolna megyében sok az aflatoxinos tej

2013. március 11., Tolna megyei Népújság
Címkék: aflatoxin tej szennyezés méreg gombabéreg
Naponta több tízezer liter tejet kénytelenek megsemmisíteni Tolna megyei kistermelők, mert a tejben a megengedettnél magasabb aflatoxinszint miatt a feldolgozó nem veszi át. A Tolnai Népújság cikke szerint csak Bogyiszló környékén napi hétezer liter tejet kell megsemmisíteni.

Az aflatoxinos tejet nem lehet a borjakkal megitatni, nem szabad kiönteni a szántóföldre, hanem egy Paks melletti bioüzembe kell szállítani - írta a lap. A szállítás sokba kerül, ráadásul bevételük sincs a termelőknek.

A cikk Hadházy Árpádot, a Tolna Megyei Agrárkamara elnökét idézi, aki szerint a tavalyi meleg időjárás miatt egyes takarmányféleségekben a megengedett kilogrammonkénti 0,05 mikrogrammnál nagyobb a penészgomba által termelt méreg, az aflatoxin mennyisége.

Teljes biztonsággal fogyaszthatóak a Magyarországon forgalmazott tejek - közölte korábban Kardeván Endre.
Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a kormany.hu-n közölt videóinterjúban elmondta: a hatóságok valóban találtak aflatoxinnal szennyezett terméket, de csak felvásárlóknál.
Korábban a Hír TV fogyasztóvédelmi műsorában elhangzott: aflatoxinnal szennyezett tej került a polcokra a nagyobb budapesti vásárcsarnokokban, az egyikben a rákkeltő gombaméreg egészségügyi határértékének kétszeresét találták.

Hogy kerül az aflatoxin a tejbe?

Az aflatoxint egy penészgomba termeli, és általában penészes takarmánnyal kerül a szarvasmarha szervezetébe. Más élelmiszerekben - főleg a trópusokon termelt termékekben, például a kávéban - is előfordulhat. Az emberi szervezetből nagyon lassan ürül ki, és hosszú távon fogyasztva károsodást okoz. A gyermekekre kisebb testsúlyuk miatt nagyobb veszélyt jelent.
A Vidékfejlesztési Minisztérium ezért segít a gazdáknak kicserélni az aflatoxinos takarmányt. A szaktárca szerint amennyiben már nem fertőzött takarmányt használnak, az aflatoxin 3-5 nap alatt kiürül az állatok szervezetéből, és a tej sem lesz szennyezett.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez