Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Valóban találtak a piacon szennyezett tejet

2013. március 8., vg.hu
Címkék: tel aflatoxin szennyezés Nébih
Bebizonyosodott, hogy egyes piacokon értékesített kistermelői tejben találtak aflatoxint – nyilatkozta a Világgazdaságnak Pleva György, a Nébih igazgatója. A nagyobb tejfeldolgozó üzemek minden beérkező nyerstej szállítmányt ellenőriznek, ezért tejüzemből nem került a polcokra olyan tétel, amely veszélyes lenne.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági országos igazgatója hozzátette: „ezt a tejet a vonatkozó szabályoknak megfelelően egyedi jelölés nélkül, a pultba kihelyezett jelöléssel árusították, amelyen szerepelt a termelő neve és elérhetősége, valamint a tej zsírtartalma.”
 
Az igazgató elmondta: „A nyerstejben idehaza egyébként is alacsony arányban fordul elő az aflatoxin, míg Dél-Európában már régóta küzdenek a problémával. A szennyezett nyerstej-tételeket azonban a tejüzemek biztonsági rendszere teljesen kiszűri, az ilyen szállítmányokat nem dolgozzák fel a gyárak, hanem visszautasítják azokat” – tette hozzá Pleva György.
 
Az idén több probléma lesz országban az aflatoxinnal, mert a tavalyi szárazság miatt például a betakarított kukoricatermés penészesebb lett. A szaktárca ezért segítséget nyújt a gazdálkodóknak abban, hogy az esetlegesen penészes takarmánytételeiket le tudják cserélni – jelentette ki Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a napokban válaszul a hírekre. Az aflatoxint például a kukoricán megtelepedett penész termeli, a gombaméreg a tejen keresztül választódik ki. Kardeván Endre jelezte: amennyiben a tejben az aflatoxin-szennyezettség elér egy határértéket, akkor a tejet az élelmiszerbiztonsági hatóságok elkobozzák, mert az élelmiszerként nem használható fel.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez