Keresés a tartalomban:
Jog

Egyszerűbb lesz a pénzügyi békéltetés

2015. január 19., biztositasiszemle.hu/SV
Címkék: békéltetés békéltető testület pénzügy bank hitel panasz
Idén januártól az elszámolási és a forintosítási törvény a Pénzügyi Békéltető Testületet (PBT) jelölte ki elsődleges jogorvoslati fórumként. Az eljárási rend módosulásának köszönhetően várhatóan az eddigi heti 75-80 ügynél is többet tudnak majd megtárgyalni és befejezni.
Egy decemberi törvénymódosításnak köszönhetően az 50 ezer forint alatti, az egyszerű megítélésű ügyekben valamint a méltányossági kérelmek esetében a korábbi gyakorlat szerinti háromtagú tanácsban történő eljárás helyett egy testületi tag fog eljárni. Az eljárási rend módosulásának köszönhetően várhatóan az eddigi heti 75-80 ügynél is többet tudnak majd megtárgyalni és befejezni – nyilatkozta még decemberben Kovács Erika, a testület elnöke az MTI-nek.

Kik fordulhatnak a PBT-hez?

Egyszerű megítélésű ügy:

a kérelem és mellékleteiként csatolt okiratok alapján az ügy ténybeli és jogi megítélése nem igényel szakmai konzultációt vagy különleges felkészülést és az ügy a mindennapi életben tömegesen előforduló szolgáltatásból eredő és/vagy jelentős számban jogvitát eredményező típusügy.

Méltányossági ügy:

olyan ügy, mely a már létrejött szerződés módosítására, lejárt követelés csökkentésére irányul, melyben a kérelmező olyan személyi vagy anyagi körülményeket kér figyelembe venni, amelyek a szerződés megkötése után álltak elő és ezen körülmények akadályozzák a szerződésszerű teljesítésében.
A testület munkájában nagy fordulatot jelent az is, hogy az elszámolási és a forintosítási törvény a PBT-t jelölte ki elsődleges bírósági fórumként. Azok fordulhatnak elsődleges jogorvoslatért a békéltető testülethez, akik nem kapták meg vagy vitatják az elszámolást, vagy hiba csúszott a panaszeljárásba. Ha nem tudnak a felek megállapodni, a PBT-nek konkrét döntést kell hoznia, meg kell állapítania a helyes elszámolást minden elszámolási vitában, ami kötelező lesz a felekre nézve.
 
Januártól tehát a hitelintézetekhez, pénzügyi vállalkozásokhoz köthető elszámolási ügyekben e speciális eljárási szabályok alapján jár el a PBT, minden egyéb pénzügyi ügyben az eddigi eljárást folytatják.
 
Az elszámolási ügyekben a PBT döntéseivel szemben nem peres eljárásban lehet jogorvoslatot keresni a fogyasztók lakóhelye szerint illetékes törvényszék mellett működő járásbíróságtól. A kérelmeket a PBT-hez kell benyújtani, ők továbbítják majd a bírósághoz. Kovács Erika kiemelte, a bíróságokkal közösen keresik a bíróságok tehermentesítésének lehetőségét, az azoknál folyamatban lévő közel 180 ezer pénzügyi tárgyú jogvita egy részét ugyanis a PBT-hez lehetne terelni.

A panaszok zömét a pénzügyi szolgáltatók kezelik

2014-ben volt olyan hónap, amikor az ügyek közel 60 százaléka a felek közti egyezséggel zárult. A PBT elnöke szerint jelentősen javult a pénzügyi szolgáltatók együttműködési hajlandósága, tavaly egyáltalán nem kellett bírság kiszabását kezdeményezniük. A testülethez érkezett fogyasztói beadványok 70 százaléka a hitelintézeti, 25 százaléka a biztosítási, 5 százaléka pedig a befektetési szolgáltatási és a pénztári szektorhoz kapcsolódott. A bankok esetében az ügyek 60-70 százaléka a hitelekkel kapcsolatos. A biztosítási területen jellemzően a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással és az életbiztosításokkal összefüggő jogviták vannak.
 
A PBT elnöke bízik abban, hogy a pénzügyi szolgáltatók idén is maguk rendezik majd az elszámolásokkal kapcsolatos panaszeljárások jelentős részét és megmarad a 60 százalékos egyezségi arány. Az elszámolási törvény hatálya alá tartozó ügyekben a korábbi 30 nappal szemben 60 nap a panaszkezelési határidő. A szolgáltatók is a létszám és az infrastruktúra bővítésével készülnek e feladatok jelentős növekedésére – fűzte hozzá.
 
A további tervekről elmondta, szeretnék bővíteni azok körét, akik a PBT-hez fordulhatnak. Most erre csak a magánszemélyeknek van lehetőségük, de hasonló ügyleteik miatt indokolt volna, ha a fogyasztó fogalmát kiterjesztenék, s a pénzügyi békéltetést az egyéni cégek, egyéni vállalkozók, mikrovállalkozások, a növekedési hitelprogram hatálya alá tartozó kkv-k is igénybe vehetnék. Ehhez azonban törvénymódosításra van szükség.
 
A Pénzügyi Békéltető Testület müködési rendje itt olvasható.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez