Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Újabb korlátozások a DRB Bankcsoportnál

2015. február 26. Frissítve!, MNB/SV
Címkék: bank pénzügyek jegybank kifizetés betét korlátozás
A DRB Bankcsoport fizetőképességi helyzete miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015. február 26-tól ügyfelenként 60 ezer forintra csökkentette a kifizethető betétek és más források összegét. Az Országos Betétbiztosítási Alap 100 ezer euró, azaz mintegy 30 millió forint összegig kártalanítja a betéteseket, ha a bankcsoport fizetőképessége nem áll helyre néhány napon belül.

Az MNB felhívása!

Azok a fogyasztók, akik munkabérüket a DRB Bankcsoportnál (BRB BUDA Regionális Bank, DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, Dél-Dunántúli Takarék Bankhoz és ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank) vezetett fizetési számlájára kapják, azonnal jelezzék ezt munkáltatójuknak! Kérjék munkáltatójuk együttműködését, hogy munkabérüket más módon kaphassák meg!


A jegybank döntése során figyelembe vette, hogy az érintett betétesek legszélesebb köre – ha korlátozott összegben is – de hozzájuthasson betétjéhez.
 
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015. február 26-tól ügyfelenként 60 ezer forintra csökkentette a DRB Bankcsoporthoz tartozó hitelintézetek (BRB BUDA Regionális Bank, DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, DDB Dél-Dunántúli Takarék Bank és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank) által az ideiglenes intézkedés időtartalma alatt kifizethető betétek és más visszafizetendő források maximális összegét. Erre azért volt szükség, mert a bankok azonnali fizetőképessége a vártnál lényegesen rosszabbnak bizonyult.
 
A 60 ezer forintos limit a jegybank által korábban elrendelt kifizetési korlátozás a teljes 90 napos időszakára vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy ha egy ügyfél már korábban felvett 60 ezer forintot vagy annál nagyobb összeget bankjától, akkor mai naptól már nem juthat hozzá további összegekhez.
 
A jegybank egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal azért, hogy a betéteseket ne érje hátrány az adófizetési kötelezettségek teljesítése, illetve a járadék kifizetések kapcsán.
 
Mint ismeretes, az MNB 2015. február 24-től a betétesek halaszthatatlan védelme érdekében felügyeleti biztosokat rendelt ki a DRB Bankcsoporthoz. A jegybank az ügyfelek számára legfontosabb tudnivalókat tartalmazó kérdéseket és válaszokat jelentett meg honlapján. (http://felugyelet.mnb.hu/fogyasztoknak/buda_cash_dbr_bankcsoport).

Postán kapják kézhez ellátásukat azok, akik eddig a DRB bankcsoportnál vezetett számlájukra kapták nyugdíjukat - közölte az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság csütörtökön.
 
Erről, és a további teendőkről az érintetteknek március első hetében tájékoztatót is kiküldenek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szintén csütörtökön közölte, hogy a már benyújtott bevallásban, vagy a 17-es számú átvezetési és kiutalási kérelemben a DRB-hez tartozó pénzintézetnél vezetett számlára kezdeményezett kiutalásoknál az érintett adózók kérelmezhetik, hogy egy másik pénzintézetnél vezetett pénzforgalmi számlaszámra történjen a kiutalás - olvasható a közleményben.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez