Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Erre figyeljünk Pangasius vásárlásakor!

Mit jelent az ASC minősítés?

2014. szeptember 4., Faludi Linda
Címkék: pangasius ASC hal minősítés lazac WWF élelmiszer tenyésztő
A pangasius első számú exportőre, Vietnam azt tervezi, hogy fenntarható ellátási láncot épít a hal európai uniós piacának biztosítására. A vietnami haltermelők célja a pangasius megítélésének javítása, ebben nagy segítséget jelenthet az ASC (Aquaculture Stewardship) minősítés.


Vietnam jelenleg mintegy százötven országba szállít pangasiust, a szektor éves forgalma eléri az 1,8 milliárd dollárt. A teljes kivitel 21 százalékát az uniós országok teszik, ugyanakkor az idei év első hat hónapjában 9 százalékkal csökkent a kivitel. A pangasius tenyésztők érdekeit képviselő Vietfish ezért a termék imázsának javítását és fenntartható beszállítói lánc kiépítését szorgalmazza, a cél, hogy a termék az ország egyik meghatározó brandjévé fejlődhessen.
 
Míg a fehérhúsú, semleges ízű hal iránt élénk a kereslet az európai kontinensen, a pangasius hírnevét igencsak megtépázták az elmúlt évek negatív hírei, a halfajta tenyésztésével kapcsolatos - többségében alaptalan - aggodalmak. A vietnami kormány a WWF-fel együttműködve modern tenyésztési és egészségügyi minőségbiztosítási rendszer bevezetését szorgalmazza a szektorban, az országban egyre több pangasiustenyésztő nyeri el az ASC minősítést.
 
Az Aquaculture Stewardship egy a WWF közreműködésével létrehozott nonprofit szervezet, amelynek célja a minőségi akvakultúrák akkreditálása. Az ASC bizonyítvánnyal rendelkező tenyésztők független minőségellenőrökkel együttműködve lehetővé teszik a haltenyésztés teljes folyamatának felügyeletét, a könyvelés vezetésétől a vízmnőségen át az egészségügyi ellenőrzésekig.
 
Az ASC minősítést csak azok a termelők használhatják, akik a halfarmtól az asztalig vezető teljes úton igazolni tudják a megfelelő minőség biztosítását. Az ASC weboldalán folyamatosan frissített listát közöl a minősítést elnyerő üzemekről és közzéteszi a cégek felülvizsgálati jelentéseket is nem csak a pangasius, hanem a tilápia és lazactermelők esetében is.

A pangasius tápértéke/adag (113 gram) (Cornell University)


Fehérje 17 g
Kalória 110 kcal
Teljes zsírtartalom 4 g
Telített zsírok 1 g
Transzzsírok 0 g
Koleszterin 40 mg
Nátrium 150 mg
Szénhidrát 0 g
Élelmi rost 0 g
Cukrok 0 g

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez