Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Az okostelefon úgy hat, mint a drog

A mobilok a világ legkisebb félkarú rablói

2014. november 5. , Faludi Linda
Címkék: autó vezetés mobiltelefon okostelefon
Miközben az autósok túlnyomó többsége tisztában van azzal, hogy vezetés közben telefonálni veszélyes, a megkérdezettek háromnegyede mégis elő-előveszi a telefonját az autóban.
Az AT&T megrendelésére készült kutatás keretében ezer amerikait kérdeztek meg a vezetés közbeni telefonálásról. Eszerint az autósok 98 százaléka tisztában van a veszélyekkel, a megkérdezettek háromnegyede ennek ellenére úgy nyilatkozott: előfordult már, hogy a volánnál sms-t olvasott, igaz, állítólag csak akkor, amikor megállt a piros lámpánál. A válaszadók egynegyede ismerte be, hogy mozgó autóban is írt vagy olvasott sms-t. Az AP tudósítása kiemeli: a sofőrök negyede azt állította: könnyedén végez több dolgoz egyszerre akár autóvezetés közben is.
 
Az AT&T a vezetés közbeni telefonálás veszélyeire igyekszik felhívni a figyelmet a kutatással, az amerikai mobilcég az információs kampány mellett egy DriveMode nevű applikációt is piacra dobott: az Androidon és iOS-en is működő alkalmazás automatikusan lenémítja a beérkező üzenetek és figyelmeztetések hangjelzéseit, ha a tulajdonos 24 km/órás sebességnél gyorsabban közlekedik.
 
Miért telefonálnak a sofőrök vezetés közben?
 
A válaszadók 41 százaléka saját bevallása szerint ilyenkor is kapcsolatban akar maradni a családjával és a barátaival, a megkérdezettek harmada pedig egyszerűen megszokásból cselekszik így. 28 százalék azért veszi kézbe a mobilját, mert attól tart, hogy lemarad valami fontosról. Érdekes, hogy míg a válaszadók mindössze 6 százaléka érzi úgy, hogy üzenetküldési függőségben szenved, 14 százalékot tesz ki azok aránya, akiket idegesít, ha nem válaszolhatnak az üzeneteikre azonnal, 17 százalékukat pedig "megelégedéssel tölti el", ha elolvasnak egy üzenetet vagy válaszolnak rá.
 
Utóbbi nem meglepő a kutatást végző Center for Internet and Technology Addiction vezetője, David Greenfield szerint. - akinek szakterülete az internettel kapcsolatos függőség - úgy fogalmazott: a mobiltelefonok a világ legkisebb félkarú rablói. Kutatásai szerint a telefonok úgy hatnak az agyra, mint a szerencsejáték: az üzenetekkel kapcsolatos várakozás megemeli a dopamin szintet, ami nagyobb elégedettség-érzéshez vezet, amikor megérkezik az üzenet. Ha pedig az adott sms tartalma pozitív, az tovább fokozza ezt az érzést. Mivel ez az örömteli várakozás érzés folyamatos, veszélyesen elterelheti a sofőrök figyelmét.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez