Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Repülőtéri díjak – A helyzet javult, de az EU nem elégedett

2014. május 19., Európai Bizottság/FL
Címkék: Európai Bizottság repülőtér reptéri költségek használati díj légitársaság
Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta hetvenöt európai repülőtérre vonatkozó éves jelentését a díjszabási direktíva betartásáról. Az adatok szerint a repterek működésének átláthatósága javult, de a szabályok betartásában tagországonként nagy eltérések tapasztalhatók.
A 2011-től érvényes direktíva általános szabályokat fogalmaz meg az évente 5 millió főnél nagyobb utasforgalmat kezelő repülőterek működésére vonatkozóan. A jelenleg hetvenöt légikikötőre érvényes szabályrendszer előírja a repterek által a légitársaságokra kirótt díjak átlatható beszedését és módosítását. Emellett az érintett repterek számára tilos a légitársaságok diszkriminációja a használati díjak terén, a fair és átlátható működést minden tagállamnak független szervezet segítségével kell ellenőriznie.
 
A friss uniós jelentés szerint a helyzet egyértelműen javult a direktíva bevezetése óta, de a szabályok betartása tagországonként eltérő szintű és a monitoring rendszer is további fejlesztésre szorul. „Ez a direktíva elsősorban a diszkont légitársaságokat segíti. Ha tőlük elvárjuk, hogy a gazdasági kihívások ellenére biztosítsák a járatokat az EU-ban, akkor a repterektől is elvárható, hogy versenyképes szolgáltatásokat nyújtsanak” – fogalmazott a jelentéssel kapcsolatban Sim Kallas, az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke.
 
Brüsszel ennek érdekében idén először megrendezi a reptéri költségeket szabályozó hatóságok uniós találkozóját. A június 13-án Thesszalonikiben megrendezendő találkozót rendszeressé szeretné tenni a bizottság.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez