Keresés a tartalomban:
Jog

Veszélyes növényvédő-szerek a hirdetésekben

2014. május 5., NÉBIH/SV
Címkék: NAV növényvédő-szer veszélyesség hirdetés engedély
A NAV Bevetési Főigazgatósága és a NÉBIH KÜI szakemberei közös próbavásárlásaik során az online és print apróhirdetésekben feltehetően engedélyköteles növényvédő szereket kínáló hirdetőket vizsgálták. Az eladók több esetben olyan terméket hirdettek meg, melyek Magyarországon nem engedélyezettek, vagy már nem rendelkeznek érvényes forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel.
A szakemberek Békés megyében műtrágyához kevert talajfertőtlenítő szert, Budapesten gomba- és rovarölő, illetve gyomirtó szert rendeltek, de Bács-Kiskun megyében találtak olyan talajfertőtlenítő és rovarölő szert is, aminek engedélyét már 2008-ban visszavonták. A lefoglaltak termékek között akadtak, amelyek 100%-ban jelöletlenek voltak, így például semmi nem utalt arra, hogy a termék növényvédő-szer, hogy honnan származik, mely cég gyártotta, hogyan kell felhasználni, vagy, hogy milyen veszélyességi kategóriába tartozik.
 
A NAV Adóigazgatóságai számlaadás elmulasztása miatt indítottak eljárást a hirdetőkkel szemben. A NÉBIH KÜI pedig az érintett 110 kg összmennyiségű terméket azonnali hatállyal lefoglalta, forgalomba hozatalukat megtiltotta. Az ügyfelekkel szemben növényvédő szerek forgalomba hozatalára, hirdetésére, címkézésre vonatkozó jogszabályok megsértése miatt indított eljárást a hatóság, melyek eredményeként több százezer, akár milliós nagyságrendű bírság kiszabására kerülhet sor.
 
Az illegális növényvédő szerek alkalmazása komoly kockázattal jár, hisz egészségügyi hatásukat nem vizsgálták, potenciálisan veszélyes és toxikus szennyezéseket, ellenőrizetlen melléktermékeket tartalmazhatnak, amik az alkalmazókra káros heveny vagy idült egészségi hatással lehetnek. A termés károsodhat, vagy akár meg is semmisülhet. A környezetből bekerülhetnek az élelmiszerláncba is, így veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez