Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Május 22 - elhízás elleni világnap

2014. május 21., Semmelweis Egyetem/SV
Címkék: elhízás világnap BMI túlsúly
Az Európai Elhízás Elleni Nap (European Obesity Day, EOD) alapítóinak célkitűzése az, hogy megértessék: az elhízás nem csupán esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi kockázati tényező. Olyan súlyos betegségek rizikóját növelheti, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az ízületi panaszok, illetve a metabolikus szindróma néven ismert tünetcsoport.
 A testsúly csökkentése hosszadalmas, gyakran nehézségekkel teli folyamat, melyhez nemcsak a túlsúlyos egyének elszántságára, de szélesebb körű összefogásra van szükség.
 
Már 5-10 százalékos testsúlycsökkenésnek is igen pozitív élettani hatásai lehetnek, már ekkora fogyás is javíthatja a túlsúlyos és elhízott európai polgárok állapotát.

Az elhízás mértékének a meghatározására a Body Mass Index (kg/m2) használatos. Normálértéke 18,5-25. Túlsúlyos az illető, ha ezen érték 25-30 közötti, és elhízott, ha az érték 30 feletti. Egyes adatok szerint a világon 1,6 milliárd felnőtt ember túlsúlyos és 400 millió elhízott. A fejlett országokban évről évre nő a súlyproblémákkal küszködő gyermekek száma, Európában évente 400 000-el több elhízottat és 85 000-el több túlsúlyos gyermeket tartanak számon. Magyarországon a teljes lakosság 34%-a túlsúlyos és minden ötödik egyenesen elhízott, a 7-14 évesek pedig 20% túlsúlyos, 7% elhízott.
 
Az elhízás mögött számos kórkép húzódhat (genetikai, endokrin, hipotalamusz-hipofízis rendszer betegségei), azonban a legfontosabbak a nem megfelelő táplálkozás, illetve inaktivitás. A súlyfelesleggel kapcsolatban igen sok kórkép merül fel. Nagyon szoros összefüggést mutat a kettestípusú diabétesszel, amelynek a tartós és túlzott szénhidrát terhelés következtében kialakuló inzulinrezisztencia a legfőbb oka. A túlsúlyos személyeknél gyakrabban alakulnak ki az epehólyag betegségei, kardiovaszkuláris megbetegedések (hipertónia, ischaemias történések), köszvény, fertilitási problémák, daganatok (pl. endometrium).



Hogyan előzhető meg az elhízás?


A már kialakult túlsúly leadására a következők ajánlhatók:

Nagyon sok a nem megfelelő tudományos alátámasztású fogyási módszer, amely segítségével a terjesztők óriási profitra tehetnek szert, kihasználva a fogyasztók kétségbeesését.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez