Keresés a tartalomban:
Jog

Nincs gyógyhatása a Preventa ivóvíznek

Megalapozatlan gyógyhatás állítások miatt bírságolt ismét a GVH

2015. január 12., GVH/SV
Címkék: víz gyógyvíz deutériumcsökkentés Preventa GVH ásványvíz bírság
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntésében megállapította, hogy a a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. (HYD) reklámjaiban jogsértően tulajdonított a csökkentett deutérium tartalmú Preventa ivóvíz termékeknek betegségmegelőző, illetőleg gyógyító hatást. A jogsértés elkövetéséért 30 millió forint bírságot szabott ki a GVH.
A Preventa ivóvizek nem minősülnek sem természetes ásványvíznek, sem különleges táplálkozási célú élelmiszernek. A HYD a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatóságánál (GYEMSZI-OGYI) több ízben kezdeményezte csökkentett deutérium tartalmú víz készítmények törzskönyvezését és forgalomba hozatalának engedélyezését, melyet a GYEMSZI-OGYI elutasított.
 
A HYD 2012-ben és 2013-ban a csökkentett deutérium tartalmú Preventa ivóvízzel kapcsolatban intenzív kommunikációs tevékenységet folytatott.
 
A GVH döntésében megállapította, hogy a HYD kommunikációjában jogsértően tulajdonított a Preventa termékeknek betegségmegelőző, illetőleg gyógyító hatást. A HYD-hoz kapcsolható kommunikációkban több esetben a Preventa termékek megnevezése nélkül kerültek megjelenítésre a deutérimcsökkentés gyógyhatásai, illetve a csökkentett deutériumot tartalmazó termékeknek betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó tulajdonságai. Azonban az, hogy a Preventa vizek és a deutériumcsökkentés között objektív kapcsolat van az érintett fogyasztók számára világossá vált, és ez megalapozza a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot.
 
A GVH a bírság kiszabásakor a kommunikációs költségekre alapozott.
 
Súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy
 
• a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el,
 
• a jogsértő kereskedelmi gyakorlat részben egészségügyi problémával érintett fogyasztókat célzott meg, akik az átlagosnál érzékenyebbek az egészségügyi problémájukkal kapcsolatos kereskedelmi kommunikációk iránt,
 
• a jogsértéssel érintett termék bizalmi termék,
 
• a GVH korábban két alkalommal már jogsértést állapított meg a Preventa termékek kommunikációjával kapcsolatban.
 
Enyhítő körülményként értékelte a GVH, hogy a HYD
 
• jelentős és hosszú ideje tartó, ismétlődő erőfeszítéseket tesz egy csökkentett deutérium tartalmú, emberi alkalmazásra szánt termék gyógyszerkénti hatósági engedélyezésére,
 
• a kommunikációs gyakorlatát megváltoztatva igyekezett a vele szemben indult eljárásokat lezáró határozatokban foglaltak szerint jogszerűen eljárni.
 
A fentieken túl a GVH megtiltotta a jogsértő magatartás további folytatását.
 
A GVH hangsúlyozza, hogy élelmiszerek reklámozásakor a vállalkozásoknak szem előtt kell tartaniuk a fogyasztóvédelmi rendelkezéseken túl az ágazati jogszabályokat is, az alábbiak szerint:
 
• gyógyhatás nem tulajdonítható élelmiszernek, így táplálék kiegészítő termékeknek sem,
 
• egészségre vonatkozó hatás állítások csak szűk keretek között, a szigorú európai normáknak megfelelően, az ágazati szabályoknak való megfelelés esetén megengedett.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet
Hozzászólások:
szamadoe - 2015. április 22. 10:16
A fenti cím ("Nincs gyógyhatása a Preventa ivóvíznek") megtévesztő és jogsértő, sőt bírságra méltó, hiszen a GVH ezt nem állította. Illetékessége és szakértelme sincs a víz gyógyhatásának megállapítására. A Kosárnak sincs. Ha pedig gyógyhatás nem tulajdonítható élelmiszernek, akkor minden olyan cikk közlőjét meg kellene bírságolni, amely pl. a fokhagyma egészségre kedvező hatásait taglalja.

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez