Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Nem emelkedhetnek a törlesztőrészletek

2015. január 15., MNB/SV
Címkék: forint deviza deviza alapú hitel törlesztőrészlet árfolyam
A Svájci Nemzeti Bank ma délelőtt bejelentette, hogy eltörli az euróval szembeni árfolyamküszöböt, ezzel a svájci frank árfolyama rövid időn belül jelentősen erősödött a forinttal és más devizákkal szemben. A Kormány, a Magyar Nemzeti Bank és a hazai pénzügyi rendszer időben felkészült az árfolyammal kapcsolatos kockázatok kezelésére azzal, hogy már 2014 novemberében előre rögzítette a deviza alapú fogyasztói jelzáloghitelek átváltási árfolyamát.
Ennek elősegítésére a Magyar Nemzeti Bank közel 9 milliárd eurót biztosított a nemzetközi tartalékából az elszámoláshoz és a forintosításhoz. Mindez lehetővé tette, hogy a forintosítási törvénynek megfelelően a bankok 2015. február 1-jén a svájci frank alapú jelzáloghiteleket 256,5 forintos árfolyamon átválthassák. A devizahitelesek már 2015. január 1. óta is a fenti, rögzített átváltási árfolyamon fizetik a törlesztőrészleteiket, így a svájci frank erősödése őket nem érinti.
 
A mai bejelentést követő első heves árfolyammozgások csillapodása után a mai napi hivatalos svájci frank árfolyam 319,27 forint volt. Ez azt jelenti, hogy ha nem történt volna meg a forintosítás, akkor ezen árfolyam fennmaradása esetén a svájci frank hitelesek törlesztőrészlete 25 százalékkal emelkedne, ami egy átlagos svájci frank hiteles esetében 15 ezer forintos havi törlesztőrészlet-emelkedést okozna. A teljes háztartási szegmensre nézve a svájci frank erősödése közel 700 milliárd forintos adósságnövekedést jelentett volna.
 
Az árfolyamvolatilitás egyértelműen nemzetközi tendenciákhoz köthető, a magyar gazdaságra és a pénzügyi rendszer stabilitására visszafogott hatással bír, 2014 végéig minden bank gondoskodott a svájci frank euro fejében történő beszerzéséről.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez