Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Elhízás - nem a gyorséttermek a mumusok

2014. augusztus 11., Faludi Linda
Címkék: kalóriabevitel elhízás fogyasztó étterem gyorsétterem kalóriabevitel
Egy friss felmérés szerint az éttermi étkezések alkalmával több kalóriát fogyasztunk, mint ha csak egy gyorsétterembe ugranánk be. Az American Cancer Society munkatársai aggasztónak nevezték, hogy az amerikai fogyasztók átlagos napi kalória-bevitele jelentősen nőtt az elmúlt években.

A dietetikusok azt javasolják, hogy válasszunk fél adagokat az étteremben, törekedjünk a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztására és ha az ételhez nem jár zöldség vagy saláta, rendeljünk egy adagot mellé.

A Public Health Nutrition szaklapban közölt tanulmány 12 500 amerikai önkéntes adatait dolgozta fel. A felmérés résztvevői átlag 194 kalóriával többet fogyasztottak azokon a napokon, amikor egy-egy gyorséttermi étkezést is beiktattak, míg a hagyományos éttermi étkezések idején a kalóriamennyiség 205-tel nőtt. A különbség minimális, ez a Telegraph által idézett szakértők szerint azt jelenti, hogy a gyorséttermi étkezések nem sokkal rosszabbak egészségügyi szempontból, mint az éttermi ebédek.
 
Az Amerikai Rákellenes Társaság mérései szerint következetesen több kalóriát és dietetikai szempontból gyengébb minőségű ételt fogyasztunk, ha az otthonunkon kívül étkezünk. Ráadásul a közhiedelemmel ellenétben az amerikai fogyasztók a nagyobb étkezéseket nem kompenzálták azzal, hogy csökkentették kalóriabevitelüket a nap további részében. Ennek oka valószínűleg a magasabb zsírtartalomban és kevesebb rostban keresendő: az átlagos éttermi fogások nem csak nagyobbak, de zsírosabbak és kevesebb zöldséget is tartalmaznak, mint az otthon készített ételek, így elfogyasztásuk után rövidebb ideig tart a jóllakottság érzet.

http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/11018874/Eating-in-restaurants-no-better-than-fast-food-for-health.html

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez