Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Korlátoznák az energiaitalok fogyasztását?

2014. április 28., penzcentrum.hu/SV
Címkék: energiaital koffein taurin címke összetevő chipsadó
Bár az elmúlt években egyre kevesebb iskolai büfében és italautomatában lehet energiaitalhoz jutni, a gyerekek még mindig könnyen hozzáférnek ezekhez a termékekhez. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) korább felmérése szerint a 10 és 14 év közötti gyerekek egyötöde energiaitalt iszik reggelire, pedig ezek fogyasztása nem veszélytelen. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság vizsgálja az energiaital fogyasztás korlátozásának lehetőségét gyerekeknél, tinédzsereknél.
A népegészségügyi termékadó, közismert nevén a chipsadó bevezetésével - az adófizetés elkerülése érdekében - sokan kezdtek trükközni az összetétellel. Így a korábbinál is sokkal több termék közül válogathatnak a fiatalok. Ráadásul az összetevők is igen sokfélék, nem ritka, hogy 17-20 alapanyag is megtalálható egy-egy energiaitalban, ami megnehezíti a vizsgálatot és hatásának felmérését.

Az uniós tagállamok egyénileg szabályozzák az energiaital fogyasztását, attól függően, hol mennyire ítélik azt veszélyesnek a fejlődő szervezetre. Vannak olyan országok, például Lettország, ahol tizennyolc év alatt nem lehet energiaitalt fogyasztani. Ezenkívül sok helyen a dobozon olvashatóak figyelmeztetések arról, hogy 16 éven aluliaknak nem javasolják az italok fogyasztását.

2011 novemberétől minden olyan fiatalkorúakat érintő egészségügyi ellátást jelenteni kell a népegészségügyi intézeteknek, ami az energiaital fogyasztással összefügg. Ez alapján 2014 áprilisáig a rosszullétekkel érintett 358 fő 74 százaléka 18 év alatti fiatal, akik között 8-10 éves korú kisgyermek is előfordult.
 
Jelenleg semmilyen jogszabályi vagy élelmiszerkönyvi korlátozás nincs az energiaital összetételére vonatkozóan, azaz nagyjából bármi belekerülhet. Általában koffeint (metil-xantin származék), cukrot, vagy édesítőszert, taurint, glükuronolaktont, B-vitaminokat, esetleg növényi kivonatokat tartalmaz. Jelölésére vonatkozóan egyetlen kötelezettség van: amennyiben koffein-tartalma nagyobb, mint 150 mg literenként, a "Magas koffeintartalom" feliratot fel kell tüntetni a címkén.

A népegészségügyi termékadóról szóló törvény 2011. szeptemberi hatályba lépésekor az az energiaital vált adókötelessé, amelynek hozzáadott koffein tartalma meghaladta a 10 mg koffein/ 100 ml mennyiséget. Ezért a törvény hatálybalépését követően megjelentek a piacon a hozzáadott koffein helyett természetes koffeintartalmú növényi kivonatokkal dúsított italok. Emiatt meg kellett változtatni a törvény energiaital meghatározását. Így 2012-től a metilxantin és taurin együttes, meghatározott szint feletti jelenléte alapján állapít meg adókötelezettséget. A gyártók ismét megtalálták a megoldást az adó elkerülésére, kivették a taurint az összetevők közül.
 
További gondot okoz az, hogy lehetővé vált a termékek koffeintartalmának korlátlan emelése is, hiszen a szabályozás a hozzáadott koffeinre vonatkozik. Azonos márkán belül megjelentek a különböző összetételű energiaitalok, előfordul, hogy 17-20 között van az aktív összetevők száma. Jelentősen megnőtt a fogyasztást ösztönző nagy kiszerelésű, rendkívül olcsó saját márkás energiaitalok aránya is.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez