Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Fontos tudnivalók a gázóráról

2013. szeptember 10., NFH/SV
Címkék: gáz gázóra fogyasztásmérő mérésügyi felölvizsgálat hitelesítés
A gázóra az egyik leggyakrabban használt mérőműszer, hiszen az országban többszázezer háztartás gázfogyasztását méri, a gázóra által mutatott fogyasztás alapján fizetjük a számlát. Íme néhány fontos információ, melyeket a gáz fogyasztásmérővel kapcsolatban tudnunk kell.
A gázórák hitelesítési ideje 10 év. A hiteles mérő felszereléséről a szolgáltató köteles gondoskodni.
 
Bár a mérőóra nem a fogyasztó tulajdonát képezi, kötelesek vagyunk gondoskodni annak védelméről és lehetővé kell tennünk annak ellenőrzését, leolvasását is.
 
E kötelezettségünk teljesítése érdekében gondoskodjunk arról, hogy a mérőnk védett helyen legyen, illetéktelen személy ahhoz ne férhessen. Ezzel elkerülhetjük, hogy például a plombák sérülése esetén a szolgáltató kötbért számlázzon ki terhünkre.
 
Ha az éves leolvasás időszakában nem tartózkodunk otthon, akkor egyéb módon – például óra állásának ajtóra való kiírásával – tájékoztassuk a földgázelosztót vagy megbízottját.
 
Ha az óra megállását, törését észleljük, haladéktalanul jelezzük a szolgáltatónak.
 
Ha hitelességi időn belül merül fel, hogy az óra nem pontos – például irreálisan magas összegű számlát kapunk kézhez vagy a mérő nem jelzi a fogyasztást – szintén késlekedés nélkül jelezzük a szolgáltató felé. Ebben az esetben mi magunk és a szolgáltató is kérheti a fogyasztásmérő berendezés mérésügyi felülvizsgálatát. Fontos azonban hangsúlyozni azt, hogy amennyiben nem bizonyosodik be, hogy a gázmérő hibás lenne, a bevizsgálás költségeit ránk terhelhetik. Épp ezért a hiba bejelentése előtt mérlegeljük, nem arról van e csupán szó, hogy megváltoztak a fogyasztási szokásaink.
 
Ha egy mérő nem mér, nem megfelelően mér vagy a hitelesítési ideje lejárt, nem szolgálhat elszámolás alapjául. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem kell fizetnünk, hanem azt, hogy korrigálni kell a fogyasztást vagy meg kell becsülni azt.



Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez