Keresés a tartalomban:
Elektronika

Kártevők és károkozók

2012. szeptember 19., It-business/F-Secure
Címkék: kiberháború vírus kártevő kiberfenyegetés károkozó okostelefon Android trójai
A finn F-Secure kiadta 2012. első féléves jelentését a legfontosabb kiberfenyegetésekről., mely szerint az IT-és adatbiztonsági károkozók jelentős fejlődésen mentek keresztül. A jelentés nem csupán a játszma szabályait végleg átíró kártevőket, hanem azokat a legkomolyabb károkozókat is bemutatja, amelyek 2012 első félévében célozták meg a fogyasztókat.
Az egyik legfontosabb ezek közül a sebezhetőségek kihasználását előrecsomagolva elősegítő „exploit kit”-ek. Közülük a legnagyobb károkat a Blackhole okozta, amely több mint 100 változattal és folyamatosan frissített sebezhetőségi adatbázissal rendelkezik. A sebezhetőségi csomagra többek között olyan kártevőcsaládok épültek, mint az online banki adatok lopására fejlesztett Zeus trójai vírus, vagy a különböző ransomware (zsaroló) és rogueware (hamis biztonsági szoftver) típusú rosszindulatú programok.
 
A 2012 első felének következő fontos adatbiztonsági eseménye a Flashback trójai vírus februári kitörése volt, amely több mint 600.000 Mac-et fertőzött meg világszerte, ez becslések szerint az elérhető gépek 1 százalékát érintette.
 
Az okostelefonok térhódításával a mobil eszközökre írt vírusok terjedése is meglódult, ami az előző negyedévhez képest 64 százalékos növekedést jelentett. 2012 második negyedévében 19 új Androidra írt víruscsaládot regisztráltak, továbbá 21 új változatra is rábukkantak a már ismert víruscsaládok esetében.
 
„A Stuxnet és utódjai, a Flame vagy a Gauss végleg megváltoztatták a kiberhadviselés játékszabályait, megjelenésükkel tanúi lehetünk a katonai hackerek között folyó háború első ütközeteinek. Mivel ma már tényleg mindent behálóz az informatika, az országok inkább kártevő programokkal támadják meg egymást, a kiberhadviselés forradalma pedig a szemünk előtt zajlik” – mondta Mikko Hypponen, az F-Secure kutatási igazgatója.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez