Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Nagyobb biztonságban lesznek a betegek

Szigorúbb ellenőrzés az orvostechnikai eszközöknél

2013. október 22., Európai Parlament/SV
Címkék: Európai Parlament DNS vizsgálat csípőprotézis mellimplantátum
A mellimplantátumokkal és csípőprotézisekkel kapcsolatos közelmúltbeli európai botrányok az orvostechnikai eszközök biztonsági felülvizsgálatát teszik szükségessé. Az EP képviselők szerint szigorúbban kell szabályozni a DNS-vizsgálatokkal kapcsolatos tájékoztatást is, hogy a páciensek hozzájussanak a szükséges információkhoz.

DNS-tesztek szigorúbb szabályozása

Egy külön javaslat foglalkozik az in vitro (IVD) orvostechnikai eszközökkel, melyeket az élő szervezeten kívüli orvosi tesztekre használnak. Ide tartoznak például a laboratóriumi, illetve otthoni használatra árusított vércukorszint, terhességi, HIV- és DNS-tesztek.

A javaslat szerint a tagállami hatóságok szigorúbban ellenőrizhetnék az orvostechnikai eszközök piacra kerülése előtti teszteket végző cégeket.
 
„A betegek biztonsága Európa-szerte jelentősen javulni fog. A közelmúltban sajnos túl sok veszélyes orvosi eszköz, például csípőprotézisek, kerültek beültetésre az Unióban. A rendszer drámai változtatásokra szorul” – magyarázta az új szabályok várható előnyét Dagmar Roth-Behrendt jelentéstevő.
 
A német szocialista képviselő hozzátette, hogy lehetőség lesz arra is, hogy orvos szakértők vizsgálják felül a klinikai adatokat, ha balesetek fordulnak elő az orvostechnikai eszközökkel.

A közegészségügyi szakbizottság szerint szigorúbban kell szabályozni a genetikai tanácsadást és a betegek tájékoztatását.
 
„Genetikai teszteket csak megfelelő tájékoztatás után lehetne végezni, mivel ezek drámai következményekkel járhatnak a biztosítók és a munkavállalók számára. Nem utolsósorban pedig pszichológiai kockázatokat is magukban hordozhatnak. Mindent alaposan végig kell gondolnunk, hogy a lehető legtöbb rendelkezés álló információ alapján dönthessen a páciens” – mondta el Peter Liese német, néppárti jelentéstevő.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez