Keresés a tartalomban:
Életmód

Meghosszabbított nyitvatartás temetőkben

2013. október 30., MTI/SV
Címkék: mindenszentek halottak napja sírhely megváltás gyertya mécses lakástűz
Halottak Napja közeledtével megemlékezünk elhunyt szeretteinkről és kilátogatunk a temetőkbe. A temetők reggel héttől este nyolcig tartanak nyitva. A BKK sűríti az érintett járatokat is. Ne felejtkezzünk el azonban arról sem, hogy szeretteink sírhelyeit időről időre meg kell újra váltani.

A gyertyák és mécsesek helyes használatára figyelmeztet az OKF

A tűzesetek megelőzése érdekében a gyertyák és mécsesek helyes használatára figyelmezteti a lakosságot a Mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A gyertyák és mécsesek helytelen használata a szabadban és zárt térben egyaránt könnyen tüzet okozhat. A tűzesetek kiváltó oka legtöbbször az, hogy az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében felejtik, a lángok pedig a különböző textíliákon (függönyön, asztalterítőn) keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. A temetőkben pedig száraz idő esetén egy felboruló gyertya vagy mécses is elegendő ahhoz, hogy tűz keletkezzen és a szél a lángok továbbterjedését még meg is gyorsítja. Ezért arra kérik a lakosságot, hogy körültekintően válasszák meg a gyertyák és mécsesek helyét, rakják olyan helyre azokat, ahol nem dőlhetnek el, ahonnan nem eshetnek le. Emellett használjanak éghetetlen anyagból készült alátéteket - közölte Hajdú Márton.

A sírhelyek újraváltására igen érdemes odafigyelni, hiszen nem ritka jelenség, hogy szeretteink nyughelyének meghosszabbításáról megfeledkezünk. Igen fájdalmas élmény, ha a temetőbe kilátogatva azt vesszük észre, hogy szerettünk sírja már nincs meg. Ezt elkerülendő, a budapesti temetők a hivatali időben ingyenes felvilágosítást nyújtanak a sírhelyek megváltásának esedékességéről, hiszen ha egy sírhelyet egyszer felszámolnak, akkor már hiába reklamálnak a hozzátartozók.
 
A koporsós sírhelyeket 25, az urnahelyeket 10, a sírboltokat pedig 60 évente kell újraváltani. A sírhelyek megváltásának díja a temetőtől, parcellától és elhelyezkedéstől függ.
 
A sírhely felett rendelkezési jogot gyakorló személy, tehát az, aki a nyughelyet eredetileg megváltotta, illetve annak meghatalmazottja jogosult a nyughely újraváltására. Ha azonban lejár a sír megváltási ideje, akkor bárki újraválthatja azt. A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja vagy más célra kívánja felhasználni. Erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet. A rendelkezési jog gyakorlójának halála esetén annak törvényes örökösét illeti meg a sírhely feletti rendelkezési jog.
 
A temetők minimum egy, de általában inkább két-három évig várnak a nyughely lejártát követően, mielőtt felszámolnák azt. Amellett, hogy újabban a sírokon elhelyezett címkékkel jelzik azok újraváltásának esedékességét, a Halottak Napját minden évben kivárják, mielőtt a lejárt hantokat végleg felszámolnák.

Sírhely újraváltás


A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. halottak napja körüli időszakban, az alábbi temetőkben is lehetőséget biztosít a sírhelyek részletre történő újraváltására. Amennyiben bármelyik temetőben idén jár le szeretteik a sírhelye, az Új Köztemetőben, a Farkasréti temetőben valamint a Fiumei úti sírkertben 2013. november 1-3-ig, 8 és 18 óra között is lehetőség lesz a részlet-újraváltások intézésére. A zökkenőmentes ügyintézés érdekében az alábbi telefonszámokon lehet érdeklődni, valamint időpontot egyeztethetni:

Újköztemető: 433-73-67
Farkasrét: 248-35-20
Fiumei út: 323-52-03

további részletek itt: http://www.btirt.hu/sajto/shownews2.html?id=81

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez