Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

1,3 milliárd tonna élelmiszert dobunk ki

Akcióba lendülne az EU

2013. október 16., Európai Bizottság/FL
Címkék: élelmiszer élelmiszerbiiztonság EU Európai Bizottság fogyasztható minőségét megőrzi
Október 16. - az Élelmezés Világnapja, az esemény kapcsán az Európai Unió emlékeztet: jelentősen csökkenteni kell a szemétbe kerülő élelmiszer mennyiségét, hiszen napi szinten 870 millióan éheznek világszerte. Az EU célkitűzése, hogy 2020-ra a jelenlegi felére csökkentse az élelmiszer hulladék mennyiségét.

Minőségmegőrzési idő

A „minőségét megőrzi” felirat után álló dátum azt jelenti, hogy az élelmiszer a megadott időpontig őrzi meg az elvárt minőségét. Az élelmiszer fogyasztása a „minőségét megőrzi” felirat után álló dátumot követően is biztonságos, azzal a feltétellel, hogy betartották a tárolásra vonatkozó utasításokat és a csomagolás nem sérült, viszont az élelmiszer esetleg már veszíthetett ízéből és állagából.
 
A „minőségét megőrzi” feliratot számos hűtött, fagyasztott, szárított élelmiszeren (tészta, rizs), konzerven és más élelmiszeren (növényi olaj, csokoládé stb.) jelölik. Mielőtt a „minőségét megőrzi” felirat után álló dátum lejárta után kidobná az élelmiszert, ellenőrizze a csomagolás sértetlenségét és azt, hogy az élelmiszer kinézete, szaga és íze megfelelő-e. A „minőségét megőrzi” felirattal ellátott élelmiszer csomagolásának felnyitása után feltétlenül tartsa be az olyan utasításokat, mint „felnyitást követő három napig fogyasztható”.
Az ENSZ élelmezési szervezete, a FAO szerint globálisan évente 1,3 milliárd tonna használható élelmiszer kerül a kukákba, ez azt jelenti, hogy a világon rendelkezésre álló élelmiszermennyiség harmadát elpazaroljuk, miközben mintegy 870 millió ember éhezik a világon naponta. Az Európai Bizottság az élelmezési világnap kapcsán kiadott közleményében 90 millió tonnára becsüli a kontinensen évente elpocsékolt élelmiszer mennyiségét. Az EU cselekvési tervet sürget a tagországok részéről, hiszen a közösség célja, hogy 2020-ra felére csökkentse az élelmiszerhulladék mennyiségét.

Brüsszel tervei szerint a teljes élelmiszerláncban érvényesítené a fenntarthatóság követelményét a mezőgazdasági termelőktől az élelmiszerkereskedőkig. Toni Borg, az EU egészségügyi biztosa a világnap kapcsán kijelentette: üdvözli Belgium közelmúltban tett lépését, amellyel eltörölte az élelmiszerbankoknak adományozott termékek esetében az áfát. A biztos szerint ez a döntés segít abban, hogy a minőségmegőrzési határidejükhez közeledő árukat a döntéshozók az élelmiszerbankoknak adományozzák ahelyett, hogy kidobnák azokat.

Az élelmiszerhulladék felszaporodásához mind a kereskedelem, mind a fogyasztók hozzájárulnak. Gyakran nem megfelelően csomagolják és tárolják a termékeket, miközben a kereskedők sok esetben „egyet fizet, kettőt kap” – akciókkal késztetik a fogyasztókat arra, hogy a szükségesnél többet vásároljanak. A fogyasztói oldalon gyakran hiányzik a tudatos vásárlási terv és sokan nincsenek tisztában a „fogyasztható”, illetve a „minőségét megőrzi” jelzések közötti különbséggel, ezért sok esetben olyan élelmiszert is kidobnak, amit nem kellene.


"Fogyasztható"

A „fogyasztható” felirat után álló dátum azt jelenti, hogy az élelmiszer fogyasztása csak addig az időpontig biztonságos, ezt követően ne használjuk fel az élelmiszert. A „fogyasztható” feliratot gyorsan romló élelmiszereken jelölik, mint például friss hal, friss darált hús stb. Be kell tartani az olyan tárolási utasításokat, mint „hűtve tárolandó” vagy „tárolási hőmérséklet: 2–4°C között”. Ellenkező esetben az élelmiszer gyorsabban megromlik, és ételmérgezés kockázata áll fenn.
 
Ha az élelmiszer - vásárlás után - otthon közvetlenül lefagyasztásra kerül, felhasználhatósága megfelelő fagyasztás esetén meghosszabbítható a „fogyasztható” felirat után megadott dátumon túlra is. Ebben az esetben követni kell a csomagoláson megadott utasításokat, mint a „a fogyasztható felirat után álló dátum lejárta előtt lefagyasztható”, „fagyasztott állapotban kell felhasználni” vagy „felhasználás előtt teljesen felolvasztandó, és 24 órán belül fel kell használni”.


Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez