Keresés a tartalomban:
Életmód

Biztonsági tanácsok a hosszú hétvégére

Óvatosan a közösségi oldalakon!

2013. október 31., biztositasiszemle.hu/SV
Címkék: betörlés lopás hétvége biztosítás Mindenszentek Facebook
Hosszú hétvégéken sokan elutaznak és egy-két napra őrizetlenül hagyják otthonaikat. A statisztikák szerint ilyenkor 17 százalékkal több betöréses lopás történik, mint a többi hétvégén, és a betörők csaknem 190 ezer forintos kárt okoznak ezeken a napokon – mondja Horváth Andrea, az Allianz Hungária vezérigazgató-helyettese.
Mindenszentek közeledtével, ismét egy hosszú hétvégének nézünk elébe. Ebből az alkalomból a legtöbben útra kelünk, hogy családunkkal együtt meglátogassuk a temetőket, ezért ilyenkor az átlagnál több lakás marad üresen, kedvező helyzetet teremtve a betörők számára.
 
Éppen ezért ilyenkor különösen fontos, hogy ne feledkezzünk meg néhány olyan apró lépésről, amelyek segítségével egy sor kellemetlenség elkerülhető. Igaz, hogy nincs olyan módszer, amellyel teljes hatékonysággal meg lehetne előzni a lopásokat, de sokszor kis lépésekkel nagy problémákat kerülhetünk el.
 
Így például minden esetben szükséges ellenőrizni, hogy a ház ajtaja és ablakai jól be vannak-e zárva, még akkor is, ha csak egy rövid időre távozunk otthonról. A megfelelő mechanikai védelem – vagyis jó minőségű biztonsági zárak és nyílászárók – alkalmazása mellett olyan időzített kapcsolókat is beüzemelhetünk, amelyek rendszeres időközönként felvillannak azt szimulálva, hogy a lakók otthon vannak. Az időzített kapcsolók rádió- vagy tévékészülékekhez is csatlakoztathatók, így ebbe nem szükséges nagy összegeket befektetnünk. A ház bejáratánál elhelyezett mozgásérzékelő lámpák szintén hatékony intézkedésnek bizonyulhatnak.
 
Lényeges az is, hogy megfelelő és aktuális lakásbiztosítás álljon rendelkezésünkre, hiszen sokszor még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is megtörténhet a baj. Jó ötlet rendszeresen ellenőrizni a biztosítást, és összehasonlítani az abban szereplő vagyontárgyakat és biztosítási összegeket a meglévő vagyontárgyakkal, illetve azok értékével. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a biztosítás fedezze otthonunk és berendezési tárgyaink valós értékét.


Nem árt, ha a közösségi média oldalakat is kellő óvatossággal kezeljük e tekintetben. Sokat segíthet a betörők számára ugyanis, ha ezeken az oldalakon böngészve, megbizonyosodhatnak róla, ki hol tölti a hosszú hétvégét, mely lakások maradnak lakó nélkül. Az otthonunkban készült képek közzétételével szintén vigyázni kell, hiszen ezekből a bűnözők tájékozódhatnak a lakásunkban található értékekről. A közösségi portálok nem megfelelő használatával tehát teljes képet festhetünk a betörőknek arról, hogy mikor és hova érdemes „ellátogatniuk”.

A november 1-jei hosszúhétvégén a lakások mellett az autók sincsenek biztonságban. A temetők körül kialakult hatalmas forgalom, valamint az autólopások és autófeltörések elkerülése érdekében a legbiztonságosabb, ha tömegközlekedéssel közelítjük meg a temetőket. Ha mégis az autó mellett döntünk, figyeljünk oda, hogy biztosan bezárjuk az ajtókat, és ne hagyjunk semmilyen értéket látható helyen.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez