Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Szép új világ – nanotornyokkal?!

2012. október 4., Szabó Zoltán Attila
Címkék: Solar Decathlon kommunikáció energiahatékonyság villamosenergia-felhasználás fenntarthatóság
A Solar Decathlon Europe nem akármilyen versengés, lényegében pályakezdők, egyetemisták olyan koncepciókkal hozakodnak elő, amelyek megrengetik a világot. Az idei győztes a francia Rhône-Alpes-csapat azzal a science-fiction mozikba illő pályázattal tarolt, ami szerint: a jövő otthonai nanotornyokból állnak majd.
Tizenkilenc egyetemista csapat „húzott kesztyűt” egy olyan versenyen, amely a jövőről mesél jelen időben. A pályaművek értékelése tíz különböző szempont alapján zajlott: építészet, tervezés és kialakítás, energiahatékonyság, villamosenergia-felhasználás, kényelem, működési funkciók, kommunikáció és társadalmi tudatosság, ipari megvalósíthatóság, piaci életképesség, innováció, valamint fenntarthatóság. A szempontok értékelésének összegzése után a Canopea, Rhône-Alpes diadalmaskodott, őket követte az Andalucia, illetőleg egy olasz agytrösztgárda: a MED in Italy. Meglepetésre, hiszen hozzászoktunk már az ilyesmihez, most nem került dobóra hazai alakulat…
 
A győztes Canopea-projekt kis épületek, úgynevezett „nanotornyok” együttese. Az elképzelés a Francia Alpok népsűrűségi problémáira kínál olyan megoldást, amely könnyedén integrálható a városok ökoszisztémájába. Az említett MED in Italy a hagyományos mediterrán építészeti elemeket egy technológiailag fejlett energiamenedzsment-rendszerrel ötvözte. Mindkét csapatnak sokat segített a Schneider Electric, amely a versenyen induló projektek felét támogatta, emellett azt az intelligens mikro hálózatot is biztosította, amely a Villa Solar házait és az esemény különböző szolgáltatásait kötötte össze. A mikro hálózatnak köszönhetően a házak 2676 kWh pozitív energiamérleget mutattak, ami egy 4000 m2 területű erdő szén-dioxid-megtakarításával ér fel.


© Solar Decathlon Europe (copyright Solar Decathlon Europe)

„A győztes csapatok, valamint az összes hallgató figyelemre méltó munkája és eredményei hihetetlen kreativitásról és innovációs képességről tettek tanúbizonyságot. Széles körű ismereteiknek köszönhetően olyan energiamenedzsment-projekteket valósítottak meg, amelyek minden szakterületre kiterjednek, az építészettől és a tervezéstől kezdve az üzleti megfontolásokig és a fenntarthatóságig” – mondta Jo Hart, a Schneider alelnöke.
 
A következő, 2013-as Solar Decathlon versenyekre Kínában (Datong) és az Egyesült Államokban (Irvine, Kalifornia) kerül sor, a Solar Decathlon Europe pedig új helyszínre, Versailles-ba (Franciaország) költözik 2014-ben.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez