Keresés a tartalomban:
Magyar termék

Vizsgálat alatt a magyar termékek

Az élelmiszerek 60 százaléka megfelelt

2013. november 15., Vidékfejlesztési Minisztérium/SV
Címkék: magyar termék vidékfejlesztési minisztérium Élelmiszerkönyv mintavételes ellenőrzés
Összesen 240, a magyar termék rendelet hatálya alá tartozó terméket vizsgáltak a megyei kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságai. Az ellenőrzések döntő többségénél nem találtak hibát.
Kardeván Endre elmondta, A NÉBIH által elrendelt célellenőrzés során a szeptemberi és októberi hónapokban eddig összesen 106 létesítményben végeztek helyszíni ellenőrzést az önkéntes jelölést használók körében, és 103 mintavételes ellenőrzést hajtottak végre – tette hozzá.
 
Négy magyar termék jelölés esetében tapasztalták az ellenőrök, hogy a vizsgált terméktípus nem csak magyar alapanyagot tartalmazott, de a gyártó már gondoskodott a magyar termék jelölés levételéről, és a rendeletnek megfelelő cseréjéről. Egy esetben a gyártó önként levette a rendelet megjelenése előtt elnyert Magyar Termék Nagydíj védjegyet terméke csomagolásáról, mert a felhasznált alapanyagok döntő része nem magyar. Kardeván Endre szavai szerint a rendelettel bevezetett elnevezésekkel „tisztult a helyzet”, a kereskedelmi láncok a termékek egyértelmű megjelölésére törekszenek, de az élelmiszer-feldolgozókkal vannak még gondok.
 
Ismertette: a Magyar Termék Nonprofit Kft. elsőként vállalta, hogy a rendelet előírásainak megfelelő védjegyet kidolgozza és bevezeti, jelenleg több mint 100 gyártócéggel van érvényes licensz szerződése, és 20 cég tanúsítása folyamatban van. A védjegy használatára kétezer termék jogosult, ennek 70 százaléka élelmiszer – mondta. A kormányzat vizsgálja a védjegyhasználat további ösztönzésének lehetőségeit. Az államtitkár szólt arról is, hogy a rendelet bevezetése óta jelentősen nőtt azoknak a fogyasztóknak a száma, akik magyar élelmiszert választanak.

Kardeván Endre közlése szerint folytatódik a magasabb minőségi színvonalú élelmiszerekre vonatkozó szabályozások kidolgozása, a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves előállítású élelmiszerekre vonatkozó részletes irányelve várhatóan az idén decemberre készül el. Kötelező lesz a kiváló magyar élelmiszer logó alatt a „magyar termék”, a „hazai termék” és a „hazai feldolgozású termék” kiegészítő felirat feltüntetése is, hogy itt is egyértelmű legyen, hogy melyik az a termék, amelynek csak a feldolgozását végzik Magyarországon – mondta.
 
Kitért arra is, hogy jelentősen növekedett a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegyes termékek – azaz a legalább 50 éves múltra visszatekintő tájjellegű élelmiszerek – száma, az idén 12 előállító 16 terméke kapta meg a HÍR-védjegyet, ezzel 114-re emelkedett a számuk.
 
A magyar termék rendelet szeptember elsején lépett hatályba, egyebek között szabályozza, hogy milyen feltételek mellett tüntethető fel az élelmiszerek csomagolásán a „magyar termék”, a „hazai termék” és a „hazai feldolgozású termék” jelölés.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez