Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Külföldi tojást vont ki a forgalomból a hatóság

2013. november 19., Vidékfejlesztési Minisztérium/SV
Címkék: tojás élelmiszerbiztonsági hatóság ellenőrzés kereskedelem
Mintegy 136 ezer darab külföldi eredetű, étkezési célra alkalmatlan tojást vont ki a forgalomból a napokban a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala.
Az élelmiszerbiztonsági ellenőrök a NAV tájékoztatása alapján november elején, a szállítmány célállomásán tartott hatósági ellenőrzéskor bukkantak a 136 080 darab (mintegy 7300 kg) tojásra az Euroovo Kft. kecskeméti raktárában. Az ellenőrzéskor a hatóság részére bemutatott dokumentumokból kiderült, hogy az ott tárolt tojás nyomonkövethetősége nem biztosított, és már a Magyarországra szállítás pillanatában alkalmatlan volt étkezési tojásként való csomagolásra, mivel a tojások már több mint 10 naposak voltak. A tojótelepi regisztrációs szám lengyel eredetet bizonyít, azonban ilyen jelzés a bemutatott kísérő dokumentumokon nem volt.
 
A helyszíni ellenőrzéskor az is kiderült, hogy az Euroovo Kft. elmulasztotta az első betárolási hely, valamint a külföldről behozott tojás bejelentését, így az import behozatalára vonatkozó kötelezettségét nem teljesítette.
 
Az élelmiszerbiztonsági hatóság a tojás forgalomból való kivonását rendelte el, ezek a termékek étkezési tojásként már nem kerülhettek kereskedelmi forgalomba.
 
Ezt követően a tojásokat az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. ártalmatlanítja, vagy az illetékes hatóság felügyelete mellett ipari (nem élelmiszer és nem takarmány célú) célra dolgozzák fel.
 
Az érintett vállalkozás a fentieken kívül élelmiszerlánc-felügyeleti bírságra is számíthat, melynek pontos összegét később állapítják meg.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez