Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

A fogyasztók érdeke az élelmiszeripar versenyképességének javítása

2013. november 7., EFOSZ/SV
Címkék: élelmiszeripar ÉFOSZ fogyasztó táplálkozási szokások manufaktúra
Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) konferenciáján arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszeripar stratégiai ágazat, Magyarország számára pedig hagyományosan kiemelt jelentőségű nemzeti érték, melyet a fogyasztók szempontjából is fontos lenne még határozottabban védeni.
Az eseményen elhangzott előadások alapján az élelmiszeripar és a kormányzat képviselői is egyetértettek abban, hogy az ágazat jelenlegi válsága számos belső és külső tényező kedvezőtlen együttállása miatt alakult ki. Tény, hogy az iparág évtizedes versenyhátrányának ledolgozásához koncentrált erőfeszítésekre van szükség mindkét oldalon.
 
Az elhangzott helyzetértékelés alapján a legsürgősebb feladat az élelmiszeripart érintő egyes kormányzati politikák és intézkedések összehangolása lenne annak érdekében, hogy az egyes célok végül ne oltsák ki egymást. Így a költségvetés bevételeinek biztosítása érdekében magas szinten tartott ÁFA miatt ne menjenek egymás után tönkre a legálisan működő vállalkozások. Az egészséges életmód megvalósításának eszközéül pedig ne egy olyan különadó szolgáljon, amely egyértelműen nem oldja meg a hazai lakosság helytelen táplálkozási szokásaiból adódó problémákat, ugyanakkor ezrek munkahelyét veszélyezteti és épp az élelmiszerek beltartalmi értékének növeléséhez szükséges fejlesztéseket teszi anyagilag lehetetlenné. Emellett lehetővé kell tenni azt, hogy az uniós támogatások a korábbiaknál nagyobb mértékben hozzáférhetővé váljanak az élelmiszeripari vállalkozások számára is. Fontos a nagy, nemzetközileg versenyképes méretű cégek megerősödése, a speciális igények kielégítését célzó manufaktúrákat pedig a továbbiakban is támogatni kell. Tehát mind a kisebb, mind a nagyobb cégekre szükség van, hiszen tömegeket nem képes kizárólag a kézműves élelmiszergyártás ellátni.
 
A rendezvényen külön témaként szerepelt az élelmiszeripar szerepe és felelőssége az egészséges életmód kialakításában. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a hazai táplálkozási szokások megváltoztatása nehéz, de szükséges feladat. Az élelmiszeripar tudatában van felelősségének és a nehéz gazdasági körülmények között is próbál forrásokat teremteni a termékei korszerűsítésére. Ugyanakkor fontos aláhúzni azt, hogy nem csak az ipar által előállított élelmiszereket fogyasztjuk és tény, hogy az otthon elkészített „hagyományos” magyar ételek korántsem mindenben felelnek meg a korszerű táplálkozástudományi elveknek. Az ágazat képviselői úgy látják, hogy a fogyasztást büntető adópolitikai eszközök helyett ezért az államnak valóban meg kellene tanítania a hazai fogyasztókat az egészséges életmód komplex megvalósításának módjára. E nélkül nem, vagy csak nagyon lassan alakul ki a tudatos fogyasztói magatartás és az egészséges étrend kialakítására vonatkozó igény. Ezek hiányában pedig a korszerűbb élelmiszerek iránti kereslet nem jelenik meg a piacon, ezért az élelmiszeripar nem fog tudni fejleszteni.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez