Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

Zöld könyv az Európai Bizottságtól

A Bizottság konzultációt indít

2012. december 3., Európai Bizottság
Címkék: online vásárlás határon átnyúló kereskedelem fogyasztó online kiskereskedők Európai Bizottság
Az e-kereskedelemben érdekelt vállalkozások jórészének forgalmában a karácsonyt megelőző hetek jelentik a csúcsot. Némelyikük azonban üzleti lehetőségektől esik el a szállítással kapcsolatos aggályok miatt. Tanulmányok szerint az uniós fogyasztóknak mindössze 9%-a vásárol termékeket online felületeken másik országból.
Ennek háttereként pedig mind az elektronikus kereskedelmet folytató kiskereskedők, mind a fogyasztók a weben megrendelt termékek kiszállítására igénybevett csomagkézbesítő szolgáltatásokkal kapcsolatos aggályokat fogalmaznak meg.
 
A másik tagállamba irányuló csomagkézbesítést az online kiskereskedők 57%-a a kereskedelmet hátráltató akadálynak véli, a fogyasztóknak pedig 47%-a nem bízik a határokon átnyúló tranzakciókhoz kapcsolódó szállításokban. A hatékony kézbesítési és (visszaküldési) rendszer kulcsfontosságú az e-kereskedelem további növekedésének előmozdítása, és ezáltal a fogyasztók választási lehetőségeinek és kényelmének növelése szempontjából.
 
Sürgősen orvosolni kell a kézbesítéssel kapcsolatban megfogalmazott aggályokat, és javítani kell a kézbesítési rendszereken. Ebből a megfontolásból a Bizottság ma zöld könyvet fogadott el a csomagkézbesítési szolgáltatásokról folytatandó konzultációról, amelyben külön hangsúlyt helyezett a tevékenység határokon átnyúló jellegével összefüggő kérdésekre és az e-kereskedelem szükségleteire.
 
Michel Barnier, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős európai biztos kijelentette: „A zöld könyvvel megvalósuló konzultáció révén meghatározhatjuk az egységes piaci csomagkézbesítés fejlesztéséhez szükséges megfelelő intézkedéseket. Az Unió egészére kiterjedő, rugalmas és jól működő, a fogyasztók elvárásaira és az e-kereskedelem sajátos szükségleteire összpontosító kézbesítési rendszer közvetlenül hozzá fog járulni az e-kereskedelemnek a növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzése terén kínálkozó óriási lehetőségeihez.”


Ez a konzultáció része a Bizottság az e-kereskedelem fejlesztésére irányuló munkájának. Az elektronikus kereskedelemről és az online szolgáltatásokról szóló idén januári közleményében (IP/12/10) a Bizottság a csomagkézbesítést, mint az elektronikus kereskedelem 2015-ig történő fellendítését szolgáló legfontosabb öt prioritás egyikét határozta meg, és e terület fontosságát az Európai Tanács és a Parlament is megerősítette. A kézbesítés kritikus jelentőséggel bír, mivel kihat az e-kereskedelem lebonyolítására, és alapvető szerepet játszik az eladó és a vevő közötti bizalom kialakításában.

A zöld könyv legfontosabb fejezetei

A fogyasztók és az uniós online kiskereskedők által tapasztalt problémák és kihívások kezelése érdekében három kiemelt terület került meghatározásra: A zöld könyvön keresztül a Bizottság össze fogja gyűjteni az online vásárolt termékek kézbesítési piacának aktuális helyzetét jellemző információkat, és meg fogja határozni az EU egészét felölelő integrált csomagkézbesítési piac megteremtése előtt álló potenciális akadályokat.
 
A Bizottság meg kívánja ismerni az érdekelt felek véleményét arról, hogy miként lehetne az ügyfelek, a vállalkozások és a végső fogyasztók érdekeinek a legjobban megfelelni. A begyűjtött információk alapján a Bizottság megoldásokat fog kidolgozni egy olyan zökkenőmentesen működő uniós csomagkézbesítési hálózat megteremtésére, amellyel ösztönözhető az e-kereskedelem bővülése, egyúttal biztosítható, hogy az e-kereskedelem előnyei a fenntartható és jól működő kézbesítési rendszeren keresztül az állampolgárok és a kkv-k számára Európa összes régiójában elérhetőek legyenek.

Az érdekeltek a konzultáció keretében 2013. február 15-ig tehetik meg észrevételeiket.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez