Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Radioaktív öveket hívott vissza egy webáruház

2013. május 29., Faludi Linda
Címkék: webáruház termékvisszahívás bőröv rádiaktív hulladék rádioaktív sugárzás
Az ASOS online áruház maga döntött a termékek visszahívása mellett, miután kiderült, hogy a bőröveken található fémcsatok radioaktív sugárzást produkálnak, ezért hosszú távú viselés esetén károsíthatják az egészséget. Az ASOS a Telegraph tudósítása szerint tizennégy országból mintegy ötven darabot hív vissza a veszélyes övkollekcióból a rutin tesztelés eredményének ismeretében.

A bőröveket rögzítő csatok kobalt-60 sugárzó anyagot tartalmaznak és a vizsgálat szerint mintegy 500 órás viselés szükséges ahhoz, hogy az egészségkárosító hatás fellépjen.
 
A visszahívás tényénél nyugtalanítóbb, hogy az online kereskedelmi lánc nem tudta egyértelműen felderíteni, honnan származnak a sugárzó övek. A termék dokumentációja szerint egy indiai vállalat, a Haq International gyárthatta azokat, de a beszállító kiléte bizonytalan. Az ASOS hangsúlyozta a visszahívás önkéntes voltát, hozzátéve, hogy továbbra is együttműködnek az illetékes hatóságokkal és tartják a kapcsolatot a beszállítókkal a teljes kivizsgálás érdekében. A kereskedő közölte: semmilyen más terméket nem érint a probléma.
 
Az eset valószínűleg nem egyedi, hiszen a lap által idézett kutatások szerint Indiában és a távol-Keleten számtalan vállalat dolgoz fel fémhulladékot és előfordul, hogy radioaktív hulladék is eljut a gyárakba, ahol aztán egybeöntik azt más fémekkel, hogy azután új termékeket, például övcsatokat gyártsanak belőlük.

14 ezer tonna amerikai sugárzó fém kerülhet forgalomba

Nem csak a távol-Keletről kerülhet kiskereskedelmi forgalomba radioaktív fémhulladék. A The News Herald beszámolója szerint az amerikai Energiaügyi Minisztérium azt tervezi, hogy 14 ezer tonna hadiiparból származó sugárzó hulladékot enged át a gyártóknak. A tárca egyébként elismeri, hogy 2000-ben éppen a tömeges tiltakozás miatt állították le ezt a programot. Az amerikai tudományos akadémia álláspontja szerint nem beszélhetünk veszélytelen dózisról a sugárzás tekintetében. Ennek ellenére Washington ismét az engedélyezés mellett döntött, bár januárban már figyelmeztették a tárcát arra, hogy a sugárzási szint korlátozására vonatkozó szabályt képtelenség lesz betartani. Egyrészt, mert előfordulhat, hogy egy fogyasztó több surgárzó terméket is vesz, így összességében nagyobb lesz a kitettsége, másrészt azért, mert a radioaktív anyagok lebomlása rendkívül lassú, ezért egy ilyen döntés alapján egy vásárló akár több évtizedig tartó sugárszennyezést is elszenvedhet. „Radioaktív fémhulladékot tilos kereskedelmi forgalomba hozni. Pont” – szögezte le Thomas J. Gibson, az Amerikai Vas és Acél Szövetség elnöke.

13 kilós urángolyót találtak egy brit acélműben

Egy most nyilvánosságra hozott tanulmány szerint az elmúlt évtizedben harmincszor fordult elő, hogy sugárzó anyag veszett el Nagy-Britanniában. Ezek közül a leglátványosabb a 2008-as sheffieldi eset volt, amikor a Forgemasters acélműben egy 13 kilogrammos, már „lemerített” urángolyót. Az illetékes minisztérium szerint ez az anyag jóval kisebb sugárzást termel, mint a friss urán, ezért minimális elővigyázatossági intézkedések mellett kezelhető. Ugyanakkor a brit munkáspárti képviselők már feltették a kérdést arról, miért kellett eddig eltitkolni a nyilvánosság elől az esetet. A Forgemasters vezetése közölte, hogy minden hozzájuk érkező fémhulladék szállítmányt Geiger-számlálóval vizsgálnak meg és kizárt, hogy feldolgozzanak radioaktív anyagot, bár előfordulhat, hogy ilyen beérkezik hozzájuk.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez