Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Kezdődik az eperszezon

Import vagy magyar?

2013. május 27., agroinform/SV
Címkék: eper szamóca szabadföldi eper Szedd magad
A piacokon és az áruházakban már áprilisban is kaphatóvolt magyar eper, a szabadföldi termés szezonja csak most kezdődik igazán. A szabadban termett eper sokkal finomabb, bár drágább is a fóliásnál, amelynek azonban nincs igazi zamata.
Amíg a külföldről érkező adott esetben akár az egy héten át tartó hosszú utat is kibírja, addig a hazai leszedés után már két nappal sem fogyasztható ugyanabban a minőségben. A most induló eperszezon három hétig tart, bár el lehet húzni akár hathetesre is, több fajta ültetésével.
 
Import vagy magyar?
 
A szezon az import chilei, majd spanyol terméssel indul, azt követi az olasz, a macedón és a görög, míg május közepén a hazai is megjelenik. A külföldi termékek esetén előfordulhat, hogy már csak a német piacokról fennmaradt mennyiség érkezik ide, ennél azonban súlyosabb gond, hogy a külföldről származó szamóca kapcsán keveset tudunk a pontos eredetről, valamint a vegyszeres ellenőrzésről. Ez a visszatérő probléma több év távlatában sem tekinthető megoldottnak, csupán a meglehetősen szigorú magyar feltételrendszerekre van rálátásunk. Emellett a hazai szezon kezdetén sajnos gyakran előforduló jelenség, hogy a külföldi epret hazai áruként tüntetik fel, ezzel is keresve rajta kilónként néhány száz forintot, ennyivel lehet ugyanis többet elkérni a magyar eperért.
 
A külföldről behozott epret a legkorábbi érettségi fokon szedik le, és csak útközben érik meg a kamionokban, hasonlóan a banánhoz. A félig zöld vagy még fehér színű állapotában leszedett termés gyakran tíz napon át utazik célállomásáig, amit csak jelentős mennyiségű tartósítószerrel bír ki, hiszen normál körülmények között három napon belül bepenészedne.
 
A fajta a lényeg?
 
Itthon azonban olyan fajtákat termesztenek, amelyek ízletesebbek, zamatosabbak ugyan, de a magasabb nedvességtartalmuk miatt sokkal kevesebb tárolást bírnak ki. Magyarországon mintegy 70 százalékban Clary fajtájú epret termesztik, de egyre divatosabb az Asia fajta is. Ezek a leszedést követő 48 óra elteltével már nem olyan szépek, így az áruk is alacsonyabb a frissekénél. Ezért különösen fontos a gondos szállítás.
 
A magyar eper ára a tavalyi szezon kezdetén 1200 Ft/kg, a szabadföldi dömping betörésével júniusban már 500-1000Ft között volt. Mostanában nyílnak a „Szedd magad!” módszerre szakosodott eperföldek is, ahol 430-440 Ft/kg-os áron is megvehető, 10 kg fölött pedig 395-400Ft-ért is beszerezhető, mivel így a termesztők a sok fejfájást okozó munkaköltségen takaríthatnak meg egy nem is csekély összeget, míg a vásárlók megbizonyosodhatnak arról, hogy a maguk szedte gyümölcs biztosan itt termett.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez