Keresés a tartalomban:
Elektronika

13 éven aluliak a Facebook-on?

2012. június 6., It-business/Wall Street Journal
Címkék: Facebook biztonságos internet felhasználó adatbiztonság közösségi oldal
Még el sem ült a botrány a Facebook részvénykibocsátása körüli fennakadások miatt, a cég újabb kezdeményezéssel került az újságok főoldalára. Habár a közösségi szolgáltató vezetője már korábban valószínűsítette a kiskorú (13 éven aluli) felhasználók beengedésének lehetőségét, a terv csak most körvonalazódott annyira, hogy nagyobb figyelmet szenteljenek neki.
Az először a Wall Street Journalban megjelent nyilatkozatok szerint a Facebook vezetői nem csak gondolkodnak azon, hogy lehetővé tegyék az eddig kizárt korcsoport tagjainak regisztrálását, de már megkezdték a fejlesztéseket az oldal átalakítását illetően. Az eddig is nyílt titoknak számított, hogy a 900 millió felhasználó között számos, elvileg a szolgáltatásból kizárt 13 év alatti van, a konkrét számok azonban még a legpesszimistábbakat is meglepték. Egy tavalyi felmérés szerint a Facebooknak körülbelül 7,5 millió fiatalkorú felhasználója van, akik közül több mint 5 millióan 10 év alattiak. Az adatok azt mutatják, hogy a szülők 36 százaléka van tisztában azzal, hogy gyermeke a tiltás ellenére rendelkezik Facebook profillal és a szülők túlnyomó többsége segítette is gyermekét a regisztrálásban.
 
A közösségi szolgáltató éppen ezeket az adatokat használta most fel arra, hogy a korlátozás eltörlése mellett érveljen, hiszen szerintük a szűrés a legjobb szándék ellenére sem működik, ezért inkább olyan környezetet kellene kialakítani ami lehetővé teszi a kiskorúak biztonságos netezését.
 
A cég számára a legnagyobb kihívást a felhasználók személyazonosságának megállapítása jelenti majd, amiben mindenképpen számítanak a szülők segítségére. Habár konkrét terveket még nem mutattak be, egy felvázolt lehetséges megoldás szerint a kiskorúak csak szülői beleegyezéssel regisztrálhatnának és az adatlapjuk a szülőkhöz lenne kötve. A szülők különböző szűrők segítségével szabályozhatnák milyen tartalmakat ér el, illetve milyen játékokkal játszik gyermekük, valamint azt is, hogy a kiskorú tevékenységéről milyen adatokat gyűjthet a szolgáltató. Utóbbi a Facebook számára kiemelkedő fontosságú, hiszen a gyerekekről gyűjtött adatokkal új lendületet adhat hirdetési üzletágának, hiszen egyes ügyfelei minden bizonnyal örömmel árasztanák el a kiskorúakat különböző személyre szabott reklámokkal.
 
A Wall Street Journal kommentárja szerint a közösségi oldal jelenlegi bejelentése annak jele, hogy a cégvezetés a tőzsdére lépés után most igyekszik minél jobban megfelelni a befektetők elvárásainak, ami esetenként olyan lépéseket is jelenthet, amit a cégvezetés korábban nem mert volna megtenni.
 
A szolgáltató ellen tavaly vizsgálatot indított a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, mely szerint a Facebook félrevezette felhasználóit az róluk gyűjtött adatok felhasználásával kapcsolatban. A tüzetesebb vizsgálatot és az esetleges büntetést végül egy novemberben született megegyezéssel tudta elkerülni a cég, amely szerint 20 éven keresztül rendszeres auditáláson esik át.
 
A jelenlegi helyzetet bonyolultabbá teszi, hogy míg a felnőttek adatainak kezelése körüli vizsgálatot sikerült megúszni, addig ugyanaz a hatóság külön vizsgálatot indított annak érdekében, hogy kiderítse, milyen módon gyűjti, tárolja és használja fel kiskorúak adatait a szolgáltató.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez