Keresés a tartalomban:
Jog

Határok nélküli, egységes digitális piac

2012. június 5., Európai Bizottság
Címkék: Európai Bizottság digitális menetrend elektronikus aláírás személyazonosító rendszer digitális szolgáltatás
Európai digitális menetrend: új rendelet a határokon átnyúló elektronikus aláírások használatának előmozdítása és az elektronikus személyazonosítás digitális egységes piacon belüli minél teljesebb kiaknázása érdekében.
Az Európai Bizottság az európai határokon átnyúló elektronikus műveleteket lehetővé tévő és e műveletek biztonságát növelő új szabályok bevezetésére tett javaslatot. A javasolt rendelet segítségével mind a magánszemélyek, mind az üzleti vállalkozások – saját nemzeti elektronikus személyazonosító rendszereiken keresztül – hozzáférést kapnak az EU más országainak közszolgáltatásaihoz, feltéve, hogy az adott ország rendelkezik ilyen rendszerrel.
 
A határokon átnyúló online szolgáltatások működésének, valamint azok hagyományos, papír alapú eljárásokéval megegyező jogi erejének biztosításával a rendelet megteremti továbbá az elektronikus aláírások és a kapcsolódó bizalmas digitális szolgáltatások egységes piacát, ez pedig az e-közbeszerzéstől várt jelentős potenciális megtakarítások felé vezető út kulcsfontosságú állomása.
 
A javaslat teljes mértékben tiszteletben tartja a meglévő nemzeti személyazonosító rendszereket, valamint a nemzeti személyazonosító rendszerrel nem rendelkező tagállamok elvárásait. Az állampolgáraiknak már elektronikus személyazonosító kártyát biztosító országok maguk dönthetik el, hogy csatlakoznak-e az európai rendszerhez. Amennyiben egy tagállam bejelenti az egész Európára kiterjedő rendszerhez való csatlakozási szándékát, az elektronikus személyazonosító rendszeren keresztül köteles ugyanazokat a közszolgáltatásokat elérhetővé tenni, mint amelyekre saját állampolgárai jogosultak.
 
Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke így nyilatkozott: „Mindenki, legyen az magánszemély vagy üzleti vállalkozás, képes kell legyen egyes műveleteket valóban akadálytalanul végezni a határok nélküli egységes digitális piacon belül, hiszen ez a szabadság az internet által kínált egyik legfontosabb érték. A jogbiztonság és a bizalom is különös jelentőséggel bír, ezért egy sokkal átfogóbb rendeletre van szükség az elektronikus hitelesítési és személyazonosító rendszerek tekintetében.”
 
„A javaslatnak köszönhetően mindenki a lehető legjobban ki tudja használni elektronikus személyazonosító kártyáját, amennyiben természetesen rendelkezik ilyennel. Az egyes nemzeti elektronikus kártyák kölcsönös elismerésével, valamint a bizalmi szolgáltatásokra és az elektronikus hitelesítési rendszerekre vonatkozó közös előírások rögzítésével meg tudjuk előzni, hogy az országhatárok akadályt képezzenek az internet és az online közszolgáltatások számára, és így megkönnyíthetjük üzleti vállalkozások millióinak és még ennél is több embertársunknak az életét.”

A rendeletjavaslat nem fogja:A több szempontból előnyös új szabályozás főbb kedvezményezettjei többek között:

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez