Keresés a tartalomban:
Jog

Az ING-nek több millárd forintot kell visszafizetnie

2012. július 5., MTI
Címkék: magánnyugdíj pénztár költség pénztártag PSZÁF ING
Jogerősen pert nyert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárral szemben a pénztártagoktól korábban jogsértően elvont vagyonkezelési többletköltségek ügyében. A nyugdíjpénztár közölte: néhány hónapon belül kifizethetik a különbözetet, a teljes összeg elkülönített számlán rendelkezésre áll.
A PSZÁF közleménye szerint a pénztárnak összességében több milliárd forintot kell visszafizetnie volt és jelenlegi tagjainak.
A felügyelet 2010 második felében vizsgálta meg több nyugdíjpénztár befektetési, vagyonkezelési tevékenységét. Ennek során megállapította: a vagyonkezelői szolgáltatásokért fizetett díjakkal kapcsolatban négy nyugdíjpénztár és vagyonkezelőik többször megsértették a jogszabályokat.
A PSZÁF az érintett pénztáraknak határozatokban írta elő: mutassák ki és fizessék vissza tagjaiknak az indokolatlan közvetett befektetések okozta többletköltségeket.

A felügyeleti kötelezés nyomán az AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár, valamint az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár - az alapkezelőikkel történt elszámolás után - visszafizette tagjainak a korábban elvont összegeket.
Az OTP Magánnyugdíjpénztár először bírósági eljárást kezdeményezett, ám idén áprilisban vagyonkezelőjével együtt elfogadta a felügyeleti határozatban foglaltakat, s azóta már vissza is juttatta tagjainak azok nyugdíjcélú megtakarítását - közölte a PSZÁF.

Az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár közigazgatási perben támadta meg a felügyeleti határozatot, az abban foglalt kötelezések hatályon kívül helyezése érdekében. A Fővárosi Ítélőtábla július 4-i jogerős ítélete alapján a pert a PSZÁF nyerte meg, így a felügyeleti határozat végrehajtandóvá vált. Ennek alapján az ING köteles valamennyi érintett korábbi és jelenlegi, önkéntes és magán-nyugdíjpénztári tagja számára kiszámítani, illetve visszafizetni a vagyonkezeléssel összefüggő jogosulatlanul elvont többletköltséget.

A PSZÁF közölte: az általa az ügyben az elmúlt másfél évben hozott felügyeleti intézkedések nyomán a négy érintett nyugdíjpénztár összességében csaknem 5 milliárd forintnyi összeget térített vagy térít meg több százezer volt és jelenlegi pénztártag részére.
Az ítélet kapcsán az ING Nyugdíjpénztár azt közölte: jóhiszeműen, pénztártagjainak érdekeit szem előtt tartva kezelte a rábízott vagyont.

A nyugdíjpénztár szerint a PSZÁF azt kifogásolta, hogy a pénztárak a közvetlen értékpapír-befektetések és közvetlenül megvásárolt befektetési alapok mellett olyan befektetési alapokba fektették be tagjaik vagyonát, amelyek nem egyedi értékpapírokat, hanem diverzifikált befektetést megvalósító befektetési alapokat vásároltak. A PSZÁF véleménye szerint ez az indokoltnál magasabb díjterhelést jelentett a tagok számára.

A nyugdíjpénztár közlése szerint ezzel szemben kimutatták, hogy az egyedi értékpapírokat és a befektetési alapokat vásárló befektetési alapok teljes díjterhelése azonos szinten volt.

A nyugdíjpénztár közleményében leszögezi: a bíróság döntésének végrehajtása érdekében a pénztár egyeztetést kezdeményez a felügyelettel annak érdekében, hogy a helyzet rendezéséhez szükséges intézkedési tervét előkészíthesse és benyújthassa, és néhány hónapon belül kifizethesse a különbözetet.
A teljes összeg elkülönített számlán rendelkezésre áll.
Az ING Nyugdíjpénztár magán-nyugdíjpénztári ágazata jelenlegi tagjainak az egyéni számláját fogja gyarapítani a kifizetés, az állami nyugdíjrendszerbe visszalépett tagok esetében a kifizetés egy része a közös állami kasszába kerül. Mivel a visszalépett tagok számottevő része az ING esetében kapott reálhozamot, ezért az összeg további részét a volt tagoknak pótlólagos reálhozamként fizetik - közölte a magánnyugdíjpénztár.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez