Keresés a tartalomban:
Életmód

A hőségben növekedhet a légszennyezettség

2012. július 10., ÁNTSZ
Címkék: hőmérséklet napsugárzás ózon hőséghullám
A nagy meleg kedvezőtlenül befolyásolja a levegőminőséget is. A nyári szmog egyik fő komponense, a talajhoz közeli ózon másodlagos szennyezőként keletkezik fotokémiai reakciók termékeként a napsugárzás és magas hőmérséklet hatására nitrogén-oxidokból és illékony szennyező anyagokból. A hőmérséklet, szél, napsugárzás, páratartalom, a levegő keveredése egyaránt elősegítik az ózon képződéséhez szükséges vegyületek feldúsulását.
Tanácsos a potenciálisan veszélyeztetett embereknek, kisgyermekeknek a délutáni órákban minél kevesebbet tartózkodni a szabadban!
Mivel az ózonképződés a napsugárzástól is függ, ezért a magas ózon koncentrációkat a meleg nyári hónapokban mérjük. Hazánkban az elmúlt napokban néhány nagyobb településen emelkedett az ózon koncentráció a délutáni órákban. Július 5-én 14 nagyobb városban volt a nyolc órás mozgóátlag maximuma a határérték, 120 µg/m3 felett, Pécsett a kültéri mérőállomáson pedig több mint 3 órán keresztül volt tájékoztatási küszöbértéket (180 µg/m3) meghaladó légszennyezettségi szint.
 
A jelenlegi mérések is igazolják a nemzetközi tapasztalatot, hogy a hőséghullámok alatt jelentősen növekedhet a légszennyezettség, elsősorban az ózon koncentrációk emelkedésére lehet számítani. Az adatok alapján megállapítható továbbá, hogy a maximális értékek általában nem a nagyvárosok központjában, hanem a város szélén, esetleg még távolabb jelentkeznek.
 
Az ózon nyálkahártya izgató hatású, elsősorban a kötőhártyát, orr- és felső légutak nyálkahártyáját izgatja. Intenzív mozgást végző gyermekek és felnőttek, továbbá az említett betegségben szenvedőknél enyhe légzési tünetek jelentkezhetnek. Súlyosbítja az idült légzőszervi betegségek és az asztma tüneteit, köhögést, nehézlégzést idézhet elő. Fokozott kockázatnak vannak kitéve a keringési, légzési betegségben szenvedő, főleg időskorúak, a légszennyezettségre érzékeny személyek.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez