Keresés a tartalomban:
Jog

Bírság a félrevezető pezsgő reklám miatt

2014. január 29., marketinginfo/SV
Címkék: pezsgo oroszpezsgő reklám Gazdasági Versenyhivatal
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tizenötmilliós bírságot szabott ki a Royalsekt Pincészetre, mivel orosz termékként árusította és reklámozta a "Szovjetszkoje Igrisztoje" pezsgőt, amely Magyarországon, magyar alapanyagból készült

A Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgők gyártója nem ért egyet a GVH döntésével, a cég szerint a Royalsekt Zrt. a több mint egy éve húzódó versenyhivatali eljárás során bebizonyította, hogy minden tekintetben az érvényes szabályozásnak megfelelően járt el.

A Royalsekt Zrt. által gyártott és forgalmazott "Szovjetszkoje Igrisztoje" pezsgőcsaládot népszerűsítő - 2010 decembere és 2013. március 31 között megjelent - reklámok alapján a fogyasztók azt gondolhatták, hogy a vállalkozás orosz pezsgőt, azaz Oroszországból importált pezsgőt vagy orosz alapanyagokból készülő terméket forgalmaz. Ezt megerősítette, hogy a reklámokban hangsúlyosan szerepelt a termék megnevezése orosz nyelven, cirill betűkkel, valamint az orosz címerrel szinte mindenben megegyező ábra is szerepelt. Az orosz pezsgő látszatát keltette továbbá a "pezsgők cárja" szlogen is - írja a hivatal közleménye.
 
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata során megállapította, hogy a vállalkozás valótlanul keltette azt a látszatot, hogy a "Szovjetszkoje Igrisztoje" terméke orosz pezsgő, mivel a pezsgő Magyarországon, magyar alapanyagból készült. A megtévesztő tájékoztatás miatt 15 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra, amelynél súlyosbító körülménynek számított, hogy az intenzív kampány miatt a fogyasztók széles körét vezette féle a kampány. A GVH megtiltotta azt is Royalsekt Zrt.-nek, hogy a jövőben azt az üzenetet közvetítse a fogyasztóknak, hogy a "Szovjetszkoje Igrisztoje" orosz eredetű.

Az orosz pezsgőgyártásnak Magyarországon több évtizedes hagyománya van 1986-ban a Hosszúhegyi Állami Gazdaság vásárolta meg a Szovjet pezsgőgyártási technológia licencét, majd 1989-ben létrejött Magyar-Szovjet Pezsgőgyártó közös vállalat kezdte el gyártani a Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgőt. Ezt követően az Igrisztoje pezsgőgyártó részvénytársaság folytatta a Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgők gyártását Magyarországon addig, amíg a Royalsekt Zrt. jogelődje az Izsáki Állami Gazdaság meg nem vásárolta a gyártási valamint a védjegyhasználati jogot.
 
A cég kommünikéje arra is kitér, hogy nincs olyan jogszabály, amely előírná, hogy egy termék reklámanyagain fel kell tüntetni azt, hogy a terméket ki és hol gyártotta. Külföldi technológia felhasználásával gyártott termékek esetében bevett kereskedelmi gyakorlat, hogy a termék adott külföldi országhoz való kapcsolatát hangsúlyozzák és az eredeti termékek kereskedelmi kommunikációjának egyes elemeit átveszik. A Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgőt több mint 25 éve gyártják Magyarországon. Tény, hogy az évtizedek során egyetlen hatóság sem kifogásolta a terméket annak minőségét vagy megnevezését, kereskedelmi kommunikációját.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez