Keresés a tartalomban:
Elektronika

Víruslista: a trójai tarol!

Címkék: vírus JavaScript autorun féreg számítógép kártevő program Conficker kémprogram HTML antivírus szoftver
Nyolc hónapon át az Autorun okozta a legtöbb gondot a felhasználóknak, s noha jelenleg is temérdek kárt okoz, kártékonyabb a HTML/ScrInject.B. A ragály ugyanis hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.


A számítógépes vírusok toplistáját újra meg újra összeállítja – mások mellett – az ESET is. Decemberi vizsgálódásaik végeredményét most tetté közzé, amelyből kiderül, nyolc havi vezetés után lekerült az első helyről az Autorun vírus. A szakértőket régóta érdekelte, mi az oka töretlen „sikerének”.
 
Nos, a magyarázat egyfelől az, hogy a már évek óta rendelkezésre álló biztonsági frissítést sok gépen nem futtatják le. Ennek oka lehet akár az illegális Windows használata is, hiszen az ilyen szoftverek felhasználói nem szeretnék a frissítésekkel felhívni magukra a figyelmet, de a szándékosan nem frissítők táborába tartoznak még az olyan kisebb cégek, vállalatok is, ahol ugyan maga a Windows legális, ám a hozzá nem értés miatt a naprakész biztonsági frissítések elmaradnak. A régi XP-verziók ugyancsak közrejátszottak abban, hogy az Autorun-t csak nyolc hónap után lehetett letaszítani a dobogó legfelső fokáról.
 
A top10 első helyére a decemberi adatok alapján az a HTML/ScrInject.B trójai került, amely már eddig is közel volt a „tűzhöz”. Ez a trójai hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, s ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni a számítógépre.
 
A Conficker féreg szintén igazoltan veszedelmes ragály. Momentán a negyedik! Amúgy két új szereplő is felbukkant a listán, az egyik a kilencedik helyezett trójai (JS/Iframe.AS), amely észrevétlenül át tudja irányítani a böngészőt egy kártékony kódot tartalmazó weboldalra. A kártevő program kódja általában szabványos HTML oldalakon belül, annak belsejébe beágyazva található. A másik újonc a 10. helyet elfoglaló Win32/Spy.Ursnif kémprogram. Nevezett a fertőzött számítógépről ellopja a személyes adatokat, melyeket egy rejtett felhasználói accountot létrehozva megpróbálja elküldeni egy távvezérelt kapcsolat (Remote Desktop) segedelmével. Mondjuk, naprakész antivírus- és tűzfal birtokában hamar lelepleződik…

Sz.Z.A.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet
Kapcsolódó oldalak
»Vírustámadás a mobilok ellen!

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez