Keresés a tartalomban:
Elektronika

Vírustámadás a mobilok ellen!

2012. január 13.
Címkék: mobiltelefon vírus szoftver trójai vírusrangsor android
Biztonságtechnikai szakemberek prognózisa szerint „a rosszindulatú szoftverek 2012-ben leginkább mobiltelefonjainkat veszik majd célba!” Már el is készült a legfenyegetőbb „ragályok” listája, melyet az ESET Software jegyez. A vírusirtók tesztelésével foglalkozó független szervezet, az angol Virus Bulletin VB100-as kitüntető címének birtokosáról van szó.
Miközben a megszokott havi webes vírusrangsor az elmúlt hónapban sem nagyon változott, a vírusfejlesztők – és így a vírusok ellen védekező szoftverek fejlesztői is – egyre erőteljesebben ügyelnek az okos telefonokra, mindenekelőtt a legjelentősebb mértékben gyarapodó androidos készülékekre. Az ESET Software év eleji jelentése szerint a 2012-es évet a mobiltelefonokat fertőző rosszindulatú szoftverek, a Windows7 elleni támadások, a célzott vírusok jellemzik majd, valamint a manipulatív technológiák rohamos fejlődése a bizalmas információk megszerzésére.
 
A mobiltelefonok világában 2011 slágerei az SMS trójaiakhoz hasonló rosszindulatú szoftverek voltak, amelyek a készülékekről emeltdíjas SMS-eket küldtek, az üzenetekkel küldött összegek pedig a kibertámadók számláin landoltak. Emellett megjelentek az olyan botnetek is, amelyek a készülékeket bűncselekmények lehetséges eszközeivé alakították.
 
Az előrejelzés szerint 2012-ben is számíthatunk az ilyen típusú támadásokra, de ezekhez csatlakoznak a kémprogramok is. Már tavaly júliusban megjelent a két legnépszerűbb kémprogram (SpyEye és a Zeus) mobiltelefonokra alkalmazható változata: a ZITMO (Zeus IN The Mobile) és a SPITMO. Annak ellenére, hogy ezek a programok szerencsére még nem terjedtek el széles körben, nincsenek kétségek afelől, hogy a támadók a mobilplatform felé fordulnak a jövőben, kihasználva, hogy a felhasználók egyre több személyes és fontos üzleti adatot tárolnak készülékeiken.
 
2011 októberéig az ESET Software 41 féle rosszindulatú kódot azonosított Androidos kütyükön. „A támadások 30 százaléka Android Marketről történő letöltés során keletkezett, míg SMS-eken keresztül a vírusok 37 százaléka érkezett. A rosszindulatú támadások 60 százaléka a botnet jellegzetességekkel rendelkező kártékony kódként támadt – ilyen eset például, amikor illetéktelenek átveszik készülékünk felett az irányítást” – szól a Virus Bulletin által jóváhagyott prognózis.
 
Nem az „Android-telefonokra” irányuló támadások jelentik azonban az egyetlen biztonsági problémát. A Gartner előrejelzése szerint év végére a Windows 7 operációs rendszer lesz a legnépszerűbb a felhasználók körében, ami hozzájárulhat a 64 bites Windowst támadó rootkitek széles körű elterjedéséhez. 2012-ben eddig nem támadott felületek is a vírusok fókuszába kerülhetnek.
 
A rosszindulatú szoftverek terjesztésének módszerei is változnak. A hangsúly a hagyományos csatornákról – e-mail, gyorsüzenetek, USB-eszközök – áthelyeződik a közösségi médiafelületekre kifejlesztett, azon terjedő vírusokra, a keresési eredményeket megfertőző blackchat SOI eszközökre, valamint a jogszerűen működő, de a támadásokkal szemben kevésbé védett weboldalakra.

Sz.Z.A.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet
Kapcsolódó oldalak
»Víruslista: a trójai tarol!

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez