Keresés a tartalomban:
Jog

Javaslatcsomag a hatékonyabb fogyasztóvédelemért

2013. február 14., Európai Bizottság
Címkék: fogyasztóvédelem Európai Bizottság veszélyes termékek uniós piac RAPEX
Az Európai Bizottság a 2013. február 13-án olyan új szabályokat javasolt, amelyek célja az egységes piacon forgalmazott fogyasztási cikkek biztonságosságának javítása, valamint minden nem élelmiszer jellegű termék piaci felügyeletének szigorítása. Az intézkedések a harmadik országokból származó termékekre is kiterjednek.
A Bizottság által elfogadott jogalkotási javaslat célja, hogy egységesebbé tegye a fogyasztási cikkek azonosítására és nyomon követhetőségére vonatkozó szabályokat, továbbá elősegítse a hatósági ellenőrzések módjának hatékonyabb koordinálását és a termékbiztonsági szabályok érvényre juttatását az Európai Unió egészében.
 
Most kidolgozott javaslatcsomagjában a Bizottság a következőket szorgalmazza a fogyasztóvédelem javítása érdekében:

Következő lépések

A Bizottság a javaslatcsomagban foglaltak értelmében megkezdi a piacfelügyelet javítására irányuló munkát. A tervek szerint a következő három évben meg fognak szűnni a termékek nyomon követése terén tapasztalható hiányosságok.
 
A tagállami szabályozó hatóságok segítséget fognak kapni ahhoz, hogy egyesítsék erőforrásaikat, megszüntessék a párhuzamos munkavégzést, és hatékonyabban lássák el piacfelügyeleti feladatukat.
 
Az Európai Bizottság javaslatait a következőkben az Európai Parlament képviselői és az uniós vezetők fogják megvitatni. Ha elfogadják őket, a javaslatok végrehajtására a tervek szerint 2015-ben kerül majd sor.
 
Terv a fogyasztóvédelem javításáért!

Az EU fogyasztóvédelmi politikájának áttekintése 3 percben



Ki részesül az előnyökből és hogyan?


Előzmények

Az EU egységes piaca szabad mozgást biztosít a termékek számára: a fogyasztók és a vállalkozások szabadon vásárolhatnak, illetve értékesíthetik termékeiket a 27 uniós tagállamban, valamint az EGT-hez tartozó 3 EFTA-országban. Ez összesen több mint 490 millió főből álló piacot jelent. A biztonságos belső piac az uniós termékbiztonsági szabályok és az azokat alátámasztó tagállami piacfelügyelet alkotta alapokon nyugszik.
 
A másnak látszó termékekről szóló 87/357/EGK irányelvet és az általános termékbiztonságról szóló 2001/95/EK irányelvet új, korszerű termékbiztonsági rendelet váltja fel. A piacfelügyeletet szabályozó, számos jogszabályban szétaprózva előforduló szabályokat egyetlen, az élelmiszerek kivételével valamennyi termékre vonatkozó jogi eszköz fogja majd össze.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez