Keresés a tartalomban:
Életmód

Minden második felnőtt túlsúlyos

2013. február 15., Szinapszis
Címkék: elhízás túlsúly BMI Szinapszis
A Szinapszis Kft 2008 óta vizsgálja a felnőtt lakosság egészségi állapotát, egészségtudatosságát. A legfrissebb, tavalyi év végén készített reprezentatív kutatásból kiderül, hogy a magyarok körében magas, átlagosan 54% a csekély vagy jelentős túlsúllyal küzdők aránya, közel 20%-uk esetében legalább 30-as BMI (body mass index) érték mérhető.

Az átlagos BMI továbbra is 26-os

A piackutató cég 2008 Életkor alapján egyértelmű összefüggés mutatkozik az elhízás testtömeg és testmagasság figyelembevételével kalkulált indexével: 26 év alatt „csupán” 22% a súlyfelesleggel küzdők aránya, 45 év felett már 65% körül alakul ez a szám!
 
Sajnálatos tény, hogy az elmúlt években az elhízás mutatói gyakorlatilag semmit nem változtak, 2008 óta éves gyakorisággal végzett reprezentatív felmérések eredményei alapján minden alkalommal 26-os érték körül alakult a BMI.



A krónikus betegek aránya sem mutat jelentős változást

A kutatásról

A Szinapszis Kft. 2012 decemberében telefonos, kérdőíves kutatás keretében vizsgálta a hazai lakosság körében a krónikus betegek, elhízottak arányát. A válaszadók száma összesen 1002 fő volt, a minta országos lefedettségű, életkor (18+), nem, régió és településtípus alapján országosan reprezentatív. A piackutató cég 2008 óta éves rendszerességgel vizsgálja az említett témákat.
Az életkori adottságokhoz kapcsolódóan az elhízás döntően a krónikus betegségben szenvedőket érinti: 10-ből mintegy 7 beteg esetében legalább 25-ös a BMI, átlagosan pedig 28-as érték mérhető az érintettek körében. Egészséges társaiknál a túlsúlyosak aránya valamivel 50% alatt marad, az index pedig átlagosan 25-ös.
 
Az elmúlt évek eredményeit figyelembe véve nem tapasztalható jelentős változás a krónikus betegek arányában sem, évek óta, így 2012-ben is 40% körül alakult ez a szám, de életkor szerint szignifikáns különbségek mérhetők: 56-65 év között közel 60%, 65 év felett pedig 65% szenved valamilyen tartós betegségben. A vezető krónikus panaszok sorát a kardiológia betegségek – döntően a magas vérnyomás (20%) –, a mozgásszervi megbetegedések és a cukorbetegség (6-6%) vezeti.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez