Keresés a tartalomban:
Kitekintő

A D vitamin szintet ellenőrzni kell!

2013. február 6., MTI
Címkék: D vitamin elhízás egészség vitamin pótlás
D-vitamin fontos szerepet tölt be szervezetünkben, tartós hiánya komoly egészségügyi problémákhoz vezethet Az elhízott emberek fokozottan veszélyeztetettek - állapították meg brit tudósok.
A University College London munkatársai vizsgálatuk során huszonegy korábbi tanulmányt tekintettek át. A PLOS Medicine című szakfolyóiratban részletesen ismertetett eredményeik alapján a testtömegindex (BMI) minden 10 százalékos emelkedése 4 százalékkal csökkenti a szervezetben található D-vitamin mennyiségét. (A BMI egyenlő a testtömeg kilogrammjaival osztva a méterben megadott testmagasság négyzetével).
 
"A tanulmány aláhúzza annak fontosságát, hogy rendszeresen ellenőrizni - és szükséges esetén kezelni - kell a túlsúlyos vagy elhízott emberek szervezetének D-vitaminszintjét" - idézte a BBC News egészségügyi rovata Eina Hypponent, a vizsgálat vezetőjét.
 
A kutatók magyarázata szerint az ok az lehet, hogy mivel a D-vitamin a zsírszövetekben raktározódik el, a kövér emberek "megnövekedett raktározási kapacitása" feltehetően megakadályozza, hogy a vitamin bekerüljön a vérkeringésbe.
 
A D-vitamin fontos szerepet tölt be a szervezetben, tartós hiánya komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, köztük csontritkuláshoz, izomgyengeséghez, szív- és érrendszeri panaszokhoz, autoimmun betegségekhez, mell-, prosztata- és vastagbélrákhoz. Feltöltésének természetes forrásai egyes élelmiszerek - például olajos halak, tej, vaj, sajt és tojás -, de nagyrészt a napfény hatására, a bőrön keresztül termelődik.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez