Keresés a tartalomban:
Elektronika

„Európában lehet a leggyorsabb mobilinternet”

2012. február 21.
Címkék: mobil internet frekvenciasáv Európai Parlament 800 MHz letöltési sebesség
Jelentősen felgyorsulhat a mobilinternet elterjedése a rádióspektrumok felosztásáról szóló európai uniós szabályoknak köszönhetően, amelyeket február 15-én fogadott el az Európai Parlament.
A rádióhullámok a mobiltelefonok, a navigációs rendszerek vagy éppen a távirányítók működéséhez is elengedhetetlenek. Ezek általában a 9 kHZ és 300 GHz közötti frekvenciákat használják. A frekvenciasávok azonban nem állnak rendelkezésre korlátlanul.
 
Az EP által február 15-én elfogadott rádióspektrum-politikai program (RSPP) azt hivatott elősegíteni, hogy a hatékony legyen a rádióspektrum felosztása, és az a lehető legjobban szolgálja az új technológiákat. Ilyen például a 4G vezeték nélküli hálózat, amely akár 100 Mbps letöltési sebességet is lehetővé tesz. A program szerint a tagállamoknak 2013. január 1-jéig kell engedélyezniük, hogy a 800 MHz-es frekvenciát vezeték nélküli hálózatok használhassák. Jelenleg ezt a frekvenciát az analóg tévécsatornák műsorainak sugárzásához használják. 2012 végégig azonban a tévécsatornának át kell állniuk a digitális sugárzásra, így a felszabaduló spektrumot a mobilinternet számára lehet felhasználni.
 
Gunnar Hökmark (néppárti, svéd), a téma parlamenti felelőse így kommentálta a döntést: „Azzal, hogy rendelkezésre áll a megfelelő rádióspektrum, Európában lehet a leggyorsabb a mobilinternet a világon. Európa ismét vezető lehet a telekommunikációs ágazatban, új munkahelyek jöhetnek létre, és a növekedésre is kedvező hatással lehet.”
 
A 800 MHz-es spektrumsáv több szempontból is hatékonyabb a 4G vezeték nélküli szolgáltatások számára, mint az 1 GHz felettiek, mivel ez a sáv jobb elérést biztosít az épületeken belül, szélesebb a hatóköre, így egy hálózat kiépítéséhez is átjátszóállomásra van szükség.
 
A frekvenciák kiosztása nemzeti hatáskörbe tartozik, de európai szinten kell megállapítani azokat a szabályokat, amelyek alapján felosztják a spektrumot a szolgáltatók és felhasználók között.
 
A most elfogadott új szabályok segítenek majd a rádióspektrumok koordinált felhasználásában és gondoskodnak a maximális rugalmasságról és elérhetőségről. Korábban az európai koordináció a GSM-hálózat sikeréhez is elengedhetetlen volt.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez