Keresés a tartalomban:
Elektronika

Előretörőben a mobilos fizetés

2012. augusztus 24., itbusiness.hu
Címkék: mobilos fizetés nfc technológia okostelefon chip
Miután a fogyasztók igen jelentős része rendelkezik okostelefonnal, egyre inkább és egyre gyakrabban kívánják ügyeiket a készülék nyújtotta mobilitást kihasználva intézni. Várható ezért, hogy a szolgáltatók előbb-utóbb előrukkolnak majd a készpénzt és a kártyákat felváltó mobilfizetési megoldásokkal.
A technológiai hátteret mindehhez az érintés nélküli, egészen kis távolságú rádiós adatátvitelen alapuló nfc szolgáltatja. A képletből már csak a kompatibilis készülékek hiányoztak, ám a terület iránt fogékony gyártók mára kezdenek felnőni a feladathoz, úgyhogy most már minden a fejlesztőkön meg a szolgáltatókon múlik, hogy mit kezdenek a számtalan módon hasznosítható nfc-vel.

NFC

A near field communication (NFC) olyan vezetéknélküli kapcsolódási szabvány, amelyet maximum néhány centiméter távolságra terveztek, és lehetővé teszi, hogy az eszközök érintkezés nélkül és biztonságos csatornán kommunikáljanak egymással. Ez a technika egyszerűbbé teszi a különféle tranzakciókat, a digitális tartalmak cseréjét, mivel az elektronikus eszközöket a rádiófrekvencia segítségével könnyedén csatlakoztatja.

Egyelőre a mobilfizetés a legelterjedtebb a lehetséges felhasználási területek közül, de a különböző beléptető rendszereknél is előszeretettel használják. Megannyi lehetőség áll rendelkezésre még, ugyanakkor az is igaz, hogy jelenleg még általában egy adott nfc-s alternatíva egyetlen szolgáltatással hozható össze, ami jelentősen lecsökkenti egy felhasználónak például az nfc-chipes okostelefonjában rejlő lehetőségeit. Idővel megszületett tehát az úgynevezett mobiltárca ötlete, amely alapvetően a mobilfizetésre és annak elterjesztésére épül, de a határ a csillagos ég lehet.
 
Most ott tartunk, hogy a gyártók és szolgáltatók a mobiltárca szabványosítására törekszenek, hogy minél több szolgáltatást lehessen hozzárendelni mobilkészülékeinkhez.

Érdekes módon, hazánkban sokkal hamarabb rájöttek erre, mint például a technológiai innovációkat ontó Egyesült Államokban. Idehaza a három szolgáltató, a Mastercard, az OTP Bank és a SuperShop még tavaly ősszel bejelentette, hogy összefognak az nfc alapú mobilfizetést lehetővé tévő mobiltárca alkalmazásának szabványosítása és elterjesztése érdekében. Az így összeálló Mobiltárca Egyesület pedig 2012 második felére ígérte az első kereskedelmi szolgáltatások indítását. Ehhez minden adott is, már csak a befektetők hiányoznak.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez