Keresés a tartalomban:
Életmód

Venni vagy építeni?

Ingatlan árak, statisztikák

2012. augusztus 23.
Címkék: ingatlan építkezés OTP építési költség ingatlan ár használt ingatlan
Kedvezőbb lehet most családi házat venni, mint építkezni, főleg vidéken – derül ki az OTP Ingatlanpont friss helyzetértékeléséből. Mindez a folyamatosan emelkedő építési költségeknek, illetve a családi házak piacát jellemző túlkínálatnak és alacsony árszintnek köszönhető.
„Az elmúlt években nagyon felduzzadt a kínálat az egyre több eladó és a mérsékeltebb számú kereső miatt. Ez az árak erőteljes esésében is megmutatkozott, ennek mértéke egyes esetekben a 30-40 százalékot is elérte” – mondja Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.
 
A jelenleg elérhető nagyon széles kínálat és kedvező ár mellett sokakat a vásárlás irányába mozdíthat a saját otthon teremtésén gondolkodók közül az, hogy évről-évre egyre drágább építkezni. „Az elmúlt 6 évben a KSH adatai szerint több mint 26 százalékkal nőttek a lakásépítési költségek – azaz a munkaerő és az építőanyagok összköltségei” – mondja Fischl Ákos, az OTP Jelzálogbank főosztályvezetője. Véleménye szerint nagy átlagban elmondható, hogy jelenleg egy átlagos ház építési költsége a fővárosban és annak szűk környezetében nagyságrendileg megegyezik azzal az árral, amennyiért egy hasonló használt ingatlant meg lehet vásárolni, ehhez azonban hozzáadódik még az építkezéshez szükséges telek ára is.



Családi ház árak

„Hiába épít fel valaki egy vidéki településen 20 millió forintért egy házat, a bekerülési költséget csak részben tudja érvényesíteni a piacon. Előfordulhat, hogy pár éves épületet – a fenti példa alapján – már 10-15 millió forintért meg lehet szerezni. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy nem, vagy csak minőségi kompromisszumokkal lehet olyan olcsón építkezni, mint amennyiért a piacon kész, jó állapotú házat venni” – véli.
 
Utóbbi miatt a családi házak esetében a kereslet egy részét elviszik a saját építésű házak. A forgalom visszaesése azonban nem járt az árak csökkenésével a megvalósult tranzakciók alapján. Az OTP Értéktérkép adatai szerint ugyanis 2011-ben 14,4 millió forintba került átlagosan egy családi ház Magyarországon, míg 2008-ban 13 millió forint volt az eladott családi házak átlagára. Ám a látszat csal. „A házaknak a statisztikák által mutatott értékállósága azzal magyarázható, hogy a visszafogott piacon a tehetősebb vásárlók maradtak meg, így az alacsony forgalom túlnyomórészt a jobb környéken lévő, jobb minőségű, nagyobb értékű házakra korlátozódott, ez tükröződik az eladott házak átlagos értékében” – magyarázza Kosztolánczy György. Hozzáteszi: a piacon tapasztalható általános árszint ezzel szemben jelentősen esett az elmúlt években, a statisztikákban ez azért nem jelenik meg, mert még a nyomott árakon is nehezen kelnek el a házak.
 
Az OTP Értéktérkép adatai szerint a legolcsóbban Nógrád megyében lehetett 2011-ben házat vásárolni, itt 5,9 millió forint volt az eladott ilyen típusú ingatlanok átlagos értéke – míg az átlagos négyzetméterár 69,1 ezer forint volt –, a legtöbbe pedig a fővárosban kerültek a családi házak: Budapesten 30,4 millió forint volt az átlagár, ami négyzetméterárban 251,8 ezer forintot tett ki.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez