Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

A cél az élelmiszerbiztonság javítása

2013. április 8., Vidékfejlesztési Minisztérium
Címkék: élelmiszerlánc élelmiszerbiztonság stratégia Vidékfejlesztési Minisztérium
A most elkészült, 10 évre szóló nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági stratégia legfontosabb célja az élelmiszerbiztonság javítása, az emberek egészségének védelme. Fontos, hogy a társadalom számára átláthatóbb, egyben érthetőbb, komplex élelmiszerlánc-biztonsági rendszer jöjjön létre.
Több mint egy éves előkészítő munka után elkészült a középtávú, tíz évre szóló nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági stratégia tervezete - közölte Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára.
 
Az Élelmiszer című szaklap által szervezett konferencián a helyettes államtitkár elmondta: a világban végbement változások miatt az élelmiszerlánc-biztonság javítása érdekében fejleszteni kell a társalmi tudásrendszert, és hatékonyabban szükséges kezelni az élelmiszerlánc-biztonsági kockázatokat. Bognár Lajos szólt arról is, hogy szakértői becslések szerint belföldön évente mintegy 3 millió embert betegszik meg élelmiszertől, 70 százalékuk az otthon elkészített ételektől.
 
A helyettes államtitkár ezen belül fontosnak nevezte az élelmiszerlánc kifehérítését, a feketegazdaság elleni hatékony fellépést, új információs adatbázisok létrehozását, melyekhez a különböző hatóságok együttműködése elengedhetetlen. Nélkülözhetetlen továbbá az oktatási rendszer korszerűsítése ezen a területen, valamint a központi, állami hatósági felügyelet esetleg még hiányzó elemeinek létrehozása.
 
Kasza Gyula, a Corvinus Egyetem felméréseinek eredményét ismertetve elmondta, hogy az emberek döntő többsége számára nagyon fontos a biztonságos élelmiszerek fogyasztása. Emellett a cégek felelős magatartását is fontosnak tartják, de a biztonság garantálását elsősorban az államtól várják.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez