Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Átutalás órákon belül

2012. április 5., MNB
Címkék: Magyar Nemzeti Bank átutalás munkabér GYIK pénzforgalmi szolgáltató jegybank
Folyamatosan zajlik a felkészülés a hazai pénzforgalom elmúlt 15 évének legjelentősebb fejlesztésére, a napközbeni átutalás július 1-i bevezetésére. A rendszert jelenleg az éles üzemnek megfelelő forgalommal tesztelik.
A hazai pénzforgalom elmúlt 15 évének legjelentősebb fejlesztése 2010 júliusában indult azzal a céllal, hogy a hazai pénzforgalmi szolgáltatók 2012. július 1-től képesek legyenek az elektronikusan benyújtott átutalásokat a jelenlegi egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül eljuttatni a címzettekhez.
 
A GIRO Zrt. és a bankok felkészülése folyamatos. Jelenleg már nemcsak az éles üzemnek megfelelő ellenőrzés zajlik, de sor került teljesítménytesztekre (amely során napi csúcsforgalommal tesztelik a rendszert), illetve az üzletmenet folytonossági folyamatok egy részének modellezésére is. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy július 1-től zökkenőmentes lesz az átállás a napközbeni átutalás rendszerére.
 
A korszerűbb rendszer várhatóan jelentős előnyöket jelent majd a lakosság és a vállalatok számára egyaránt. Elegendő az esedékesség napján utalni, és így a napon belül megkapott pénzt ugyanazon a napon belül további fizetésekre is fel lehet majd használni. Ezen kívül az ügyfelek (főleg a vállalatok) egy átutaláshoz kapcsolódóan az eddiginél több adatot tudnak közölni és fogadni.
 
A jegybank honlapján április 4-től elérhető a napközbeni átutalással kapcsolatos Gyakran Ismételt Kérdések és Válaszok (GYIK) jelentősen bővített gyűjteménye, amelynek célja, hogy széleskörű tájékoztatást nyújtson a pénzforgalmi szolgáltatók ügyfelei számára az átállással kapcsolatban. A GYIK-ot a projektben résztvevő intézmények is közzéteszik. Az eddig megszokotthoz képest 2012. július 1-jét követően egy munkanappal rövidebb lesz a belföldi forintátutalások teljesítési ideje, ha elektronikusan utal a más banknál, takarékszövetkezetnél, hitelszövetkezetnél (együtt: pénzforgalmi szolgáltatónál) vezetett számlára.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez