Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Egyre fiatalabb korban nyitunk bankszámlát

2012. április 26., Takarékpont
Címkék: bank bankszámla bankkártya pénzügy
Egy piacfeltáró kutatás rávilágít arra, hogy a mai fiatalok egyre korábban kerülnek először kapcsolatba a banki szolgáltatásokkal. Az országosan reprezentatív felmérésben 500 főt - 14 és 32 év közötti fiatalt - kérdeztek meg pénzügyi szokásaikról. A kutatás a TakarékPont megbízásából készült.
A mai 14-17 évesek 82%-nak már volt bankszámlája 17 éves korára, míg ugyanebben az életkorban ez az arány a most 25 évesek körében még csak 43%. A nemzetközi trendeket vizsgálva elmondható, hogy a hazainál fejlettebb pénzügyi kultúrával rendelkező országokban már korábban lejátszódott az első bankkapcsolat kialakításának fiatalabb korra tolódása. A 14-17 éves fiatalok kétharmadának első bankválasztását leginkább a szülők, illetve a tágabb család befolyásolja, azonban jól megfigyelhető, hogy idővel változnak a döntéseket meghatározó szereplők. A későbbi életkorban a barátok ajánlása, illetve az interneten elérhető információk (beleértve a közösségi oldalakat is) szolgálják a pénzügyi döntéseik alapját.
 
A korábbi kutatások tükrében egyértelmű, hogy a mai 17 évesek jóval nagyobb százaléka (82%) rendelkezik valamiféle bankkapcsolattal.

Általánosságban elmondható, hogy a fiatal korosztály még mindig meglehetősen passzív a pénzügyi témákkal kapcsolatban. Ezt támasztja alá, hogy a megkérdezettek 45%-a bankszámlán és a bankkártyán kívül más banki termékre nem tart igényt. A kutatásban résztvevők csupán 6%-át érdekelné egy megtakarítási számla, míg csupán 4% lenne nyitott egy lakáshitel termék irányába. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a megkérdezett fiatalok átlagosan havi 21 ezer forintból gazdálkodnak, és a bankszámla-birtoklás ma már természetes számukra. Az eredmények szerint ez az összeg 18-25 éves korban már 79 000 forint, majd 26-32 éves korban eléri a 145 000 forintot.
 
„Általános tapasztalat, hogy a pénzügyi termékek fogyasztása a teljes lakosság körében csökken ugyan, de a fiatalok esetében egyénenként mérve dinamikusan nő. Ezt támasztja alá a 14-32 év közötti korcsoportba tartozó ügyfeleink növekvő száma, valamint legutóbbi kutatásunk eredményei is” – mondta Brezina Szabolcs, a TakarékPont ügyvezető igazgatója.
 
A felmérés megerősítette továbbá, hogy a 14-32 évesek számára az internetes banki szolgáltatások alapvetően fontosak. Sőt a bankkal kapcsolatos élményeiket – a bankkártya használata mellett – erőteljesen meghatározza a netbank alkalmazása. A megkérdezett fiatalok többsége szívesen nyitná meg első bankszámláját, akár interneten keresztül egy bankfiók helyett.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez