Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Véget érhet a telített zsírsavak elleni boszorkányüldözés

2015. szeptember 11., Eufic/FL
Címkék: WHO koleszterin transzzsírsav telített zsírok
A telített zsírsavakra az utóbbi években a szív- és érrendszerei betegségek kialakulásának egyik okozójaként tekintettünk, az Európában általánosan elfogadott irányelvek a telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztását preferálták, hangsúlyozva, hogy ezek segítenek a megfelelő koleszterinszint megtartásában és ezzel csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikója. A most publikált - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megrendelt - hetven tanulmány eredményeit összegző elemzés azonban nem talált összefüggést a telített zsírsavak fokozott fogyasztása és a szívbetegségek, illetve a kettes típusú diabétesz kockázatnövekedése között.
A WHO jelenleg összesíti a kutatási eredményeket a telített- és transz zsírsavakra vonatkozó ajánlásainak frissítéséhez. A világszervezet aktuális ajánlásában azt javasolja, hogy a telített zsírsavak (állati zsírok, tojás, stb.) az energiabevitel legfeljebb tíz százalékát adják, ugyanakkor az európai átlagfogyasztás ennél magasabb. A hidrogénezett olajokban is megtalálható transz zsírsavak a táplálékbevitel 1-2 százalékát teszik ki, a WHO ezek fogyasztásának minimálisra csökkentését ajánlja.
 
A transz zsírsavak azonban igazolták rossz hírüket: fogyasztásuk átlag 34 százalékkal növelte az elhalálozás kockázatát, 28 százalékkal növelte a szív- és érrendszeri betegségek, 21 százalékkal pedig a szívkoszorúér betegségek kialakulásának rizikóját. A kutatások nem mutattak nagyobb kockázatot a sztrók és a kettes típusú diabétesz tekintetében – olvasható az EUFIC beszámolójában.
 
A szerzők ugyanakkor kiemelik, hogy a különböző információs források alapján összeálított következtetéseket további kutatásokkal kell igazolni, és az eredmények nem jelentik azt, hogy egészségügyi szempontból hasznos lenne a telített zsírsavak fogyasztásának növelése.



Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez