Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Húsvéti tojás - vásárlási tanácsok

2015. március 31., Kosár összeállítás
Címkék: tojás húsvét egészség koleszterinszint fehérje
A húsvéti hímes tojások mindig fontos kellékei a húsvéti asztalnak. A tojás egészéges, népszerű étel, de tudjuk-e pontosan, hogy honnan érkezik és milyen minőségű az a tojás, amely az asztalunkra kerül? Íme néhány jótanács a tojás vásárlásával, felhasználásával, főzésével kapcsolatban.
Molnár Györgyi, a Baromfi Terméktanács mezőgazdasági titkára titkár a megbízható minőségű magyar tojást ajánlja a vásárlók figyelmébe. Megjegyezte, hogy elsősorban a tojáson lévő kódot kell megnézni: az első szám a technológiára, a második két jelzés pedig a származásra utal, magyar termék esetén ez: HU.
 
A terméktanács által korábban létrehozott úgynevezett Koronás tojás védjegy a dobozon és a tojáson is megtalálható – mondta. Megjegyezte, hogy ez utóbbi termékeket a Nébih ellenőrzi évente kétszer, nemcsak a termelés és csomagolás körülményeit vizsgálja, hanem a takarmányozást is. Így nyomon követheti a termelő is, hogy a vevő az ő termékét vásárolja a boltokban – tette hozzá. Molnár Györgyi elmondta, hogy a Koronás tojás védjegy által szavatolt a mélysárga szín, a toxinmentes takarmány, az ivóvíz minőségű víz az állatoknak..


A tojás fogyasztói ára a múlt évihez képest 4-5 százalékkal nőtt, a húsvéti időszakban azonban az áruházláncok folyamatos akciózása miatt nem várható drágulás - mondta Földi Péter, a Baromfi Termék Tanács (BTT) tanácsadója. Most átlagosan 35-40 forintot kérnek darabonként az üzletekben és piacokon, és a tojás általában a piacokon drágább.A tojásvásárlás húsvét előtt a duplájára nő, ami 30-60 tojás vásárlását jelent háztartásonként hetente. A húsvét előtti két hétben eléri az 50-60 milliót az eladott tojások száma. A húsvéti magyar tojáspiacot megzavarja az import, mert a beszállítói árakat letöri. Ilyenkor a kis (S) méretű apró tojások kínálata nő meg az üzletekben, amelyek darabára alacsonyabb ugyan, de a tényleges súlyuk alapján drágábbak.

A koleszterinszintet sem befolyásolja jelentősen

A Neuron c. szaklapban megjelent tanulmány szerint a brit tojásreklám testület „Kezdd tojással a reggelt!” szlogennel az 1960-as években folytatott reklámkampánya nem is járt olyan messze az igazságtól.
 
Korábbi kutatások azt mutatták ki, hogy a közhiedelemmel ellentétben valóban egészséges tojással kezdeni a napot. A Brit Táplálkozási Alapítvány kutatói szerint a tojásban található koleszterin minimálisan befolyásolja a szívbetegség kockázatának növekedését. A koleszterinszint növekedését valójában nem a tojásban lévő koleszterin, hanem a telített zsírok okozzák. A koleszterinszintet és a vérzsírok szintjét ezen kívül a dohányzás, a túlsúly és a testmozgás hiánya befolyásolja leginkább.

A tojás tápanyagtartalma


Tápanyag Érték
Szénhidrát tartalom (g/100 g) 0.6
Energia-tartalom (Kcal/100 g) 17
Energia-tartalom (kJ/100 g) 714
Fehérje-tartalom (g/100 g) 13.5
Zsír-tartalom (g/100 g) 12
Hamu tartalom (g/100g) 1.1
Víztartalom (g/100 g) 72.8
A-vitamin (retinol) tartalom (µg/100 g) 44
karotin tartalom (mg/100 g) 0.16
D-vitamin (kalciferol) tartalom (µg/100 g) 24
E-vitamin (tokoferol) tartalom (mg/100 g) 1.2
B1- vitamin (tiamin) tartalom (µg/100 g) 5
B2-vitamin (riboflavin) tartalom (µg/100 g) 248
niacin tartalom (mg/100 g) 0.1
pantoténsav tartalom (mg/100 g) 2.5
B6-vitamin (piridoxin) tartalom (mg/100 g) 0.03
biotin tartalom (µg/100 g) 13.7
folsav tartalom (µg/100 g) 7
B12-vitamin (cianokobalamin) tartalom (µg/100 g) 1.3

A tojás jelölése



Az étkezési tojásokat és azok csomagolását – Uniós és hazai jogszabályok alapján – kötelező jelölni. A tojásokat „A ”és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak „A” minőségű termékekkel találkozhatnak a fogyasztók. Az „A” minőségű tojások héján fel kell tüntetni a termelői kódot, valamint a nyilvántartási számot. A nyilvántartási szám hét részből áll, segítségével többek között azt is megtudhatjuk, hogy mely telep, mely istállójából származik a termék, s ott miként a tartják a tyúkokat.

Tojásfőzési tippek


Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez