Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Április 1-től új címkék a húsokon - többet tudhatunk meg

2015. április 2., Faludi Linda
Címkék: hús jelölés eredet csomagolás Európai Bizottság előrecsomagolt hús élelmiszer címke
Már hatályos az az új uniós szabályozás, amely szerint az előremcsolagolt, hűtött vagy fagyasztott csirke-, disznó-, birka- és kecskehús csomagolásán meg kell jelölni az állattartás és a vágás helyét.

A darált húsokra vonatkozó szabályozás (1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet, 1337/2013/EU végrehajtási rendelet)

A darált hús és a húsnyesedék esetében a címkén az alábbiakat lehet feltüntetni:
 
a) „Származási hely: Európai Unió”, amennyiben a darált hús vagy a húsnyesedék kizárólag különböző uniós tagállamokban született, nevelt és levágott állatok húsából származik;
 
b) „Az állattartás és a vágás helye: Európai Unió”, ha a darált hús vagy a húsnyesedék kizárólag különböző uniós tagállamokban nevelt és levágott állatok húsából származik;
 
c) „Az állattartás és a vágás helye: az Európai Unión kívül”, ha a darált hús vagy a húsnyesedék kizárólag az Unióba importált állatok húsából származik;
 
d)„Az állattartás helye: az Európai Unión kívül” és „A vágás helye: Európai Unió”, amennyiben a darált hús vagy a húsnyesedék kizárólag az Unióba vágás céljából importált és egy vagy több uniós tagállamban levágott állatok húsából származik;
 
e) „Az állattartás és a vágás helye: Európai Unió és az Európai Unión kívül”, ha a darált hús vagy a húsnyesedék előállítása:
 
  • egy uniós vagy több uniós tagállamban nevelt és levágott állatok húsából és az Unióba importált húsból; vagy
  • az Unióba importált és egy vagy több uniós tagállamban levágott állatok húsából történt.

A tegnap hatályba lépett jogszabály szigorítja a húsok eredetmegjelölésére vonatkozó szabályozást, mostantól kötelező feltüntetni a címkéken a tartás és a levágás helyét. Az új szabályozás egyelőre az előrecsomagolt csirke-, disznó-, birka- és kecskehúsra vonatkozik, de az EU tájékoztatása szerint a tagállamok ezt kötelezővé tehetik a tőkehús esetében is. A többféle húst tartalmazó termékek, például grillhús csomagok esetében mindegyik hústípus adatait fel kell tüntetni, ugyanakkor a szigorítás nem vonatkozik a feldolgozott hústermékekre (kolbász, hurka, stb.).
 
Az április elsején életbe lépő módosítással Brüsszel jelentősen növeli a származási hely megjelölésének körét, hiszen eddig csak az előrecsomagolt marhahús esetében tették kötelezővé ezeknek az információknak a feltüntetését. A jogszabály az EU-n kívüli országokból importált húsokra is vonatkozik, a vágás helyét minden esetben ki kell írni, az állat felnevelésének helyszínére vonatkozólag egyelőre megengedett "az állattartás helye: az Európai Unión kívül" jelölés, vagyis nem kötelező megnevezni az országot.

A csirke, kecske, disznó és birka húsok csomagolásokon ugyanakkor - a marhahússal ellentétben - nem szerepel majd, hol született az adott állat, mert - az EU szerint - a hatástanulmányok kimutatták, hogy a fogyasztókat kevésbé érdekli ez az információ. Brüsszel ugyanakkor hozzáteszi, hogy a születés helyének nyomonkövethetőségének biztosítása aránytalan többletköltséget jelentene az iparágban, főleg mivel az említett állatcsoportokat sokkal ritkábban szállítják el a születési helyükről más országokban található nevelőtelepekre, mint a marhákat. A többi hústípus (nyúl, ló, stb.) címkézése tekintetében az EU jelenleg felméréseket végez, amelyet később az Európai Tanács és az Európai Parlament értékel majd.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez