Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Kérniük kell az elszámolást a végtörlesztő fogyasztóknak

2015. március 11., MNB/SV
Címkék: végtörlesztés elszámolás kölcsönszerződés devizahitel jelzáloghitel MNB
Azoknak, akiknek korábbi hitel- vagy lízingszerződése rögzített árfolyamon történt kedvezményes végtörlesztéssel szűnt meg – a többi fogyasztóval ellentétben – kérniük kell az elszámolást pénzügyi szolgáltatójuktól. Az egyéb módon lezárt kölcsönszerződések esetében az elszámolási értesítőket automatikusan küldik a bankok.
Azon fogyasztóknak, akiknek a deviza, illetve deviza alapú jelzáloghitel- vagy lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződése a rögzített árfolyamú kedvezményes végtörlesztéssel szűnt meg, maguknak kell kérniük az elszámolást. Ők egy, a banki honlapokon, ügyfélszolgálatokon, illetve az MNB weblapján elérhető formanyomtatványon 2015. március 31.-ig, 10 ezer forint díj ellenében igényelhetik pénzügyi intézményüktől az elszámolást. Ez esetben az elszámolási értesítőt 2015. november 30-ig kell kézhez kapniuk.
 
Mint emlékezetes: a hitelintézeti törvény egy 2011. ősztől hatályos módosítása tette lehetővé a deviza, illetve deviza alapú jelzáloghitel- vagy lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződéseknél a kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztést. A lehetőséggel közel 170 ezer szerződés esetében éltek.
 
Fontos megjegyezni, hogy a kedvezményes végtörlesztés, az áthidaló kölcsön, illetve egyéb piaci kedvezmény esetében a pénzügyi intézmény jogszabály alapján jogosult levonni az elszámolás összegéből azokat a tételeket, melyet korábban kedvezményként biztosított. A rögzített végtörlesztési árfolyam által nyújtott kedvezmény az érintett fogyasztók többségénél várhatóan meghaladja majd a tisztességtelenül elvont költség és árfolyamrés mértékét, így az elszámolás eredményeként esetükben nem keletkezik kifizethető összeg.
 
Ha ugyanakkor egy fogyasztónak a kedvezmények levonását követően mégis visszajár további összeg, akkor nem csak azt, de az általa befizetett 10 ezer forintos díjat is visszatéríti a pénzügyi intézmény. Nem kell megfizetnie e díjat a fogyasztónak akkor, ha igazolja, hogy a végtörlesztés érdekében forint alapú hitelkiváltó kölcsönszerződést kötött.
 
Egyes téves ügyvédi sajtónyilatkozatokkal ellentétben, azon már visszafizetett fogyasztói kölcsönök esetében, ahol a szerződés egyéb módon – tehát nem a kedvezményes végtörlesztéssel – szűnt meg, az elszámolás a törvény erejénél fogva automatikusan, az elszámolás általános szabályai szerint történik, az erről szóló értesítő leveleket pedig a pénzügyi intézmények külön kérés nélkül küldik meg (volt) ügyfeleik részére.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez