Keresés a tartalomban:
Energia +

Megéri a drágább, LED izzó? – Íme, a számok

2015. június 24., NFH/FL
Címkék: LED izzó fény fényforrás energia megtakarítás
A Mechanikai és Villamos Laboratórium összesen harminc féle LED-es fényforrást és kompakt fénycsövet hasonlított össze, hogy kiderüljön, melyik mennyit fogyaszt, hogyan világít és mennyi idő alatt térülhet meg a megvásárlása.
A vásárlók általában három fontos szempont szerint próbálnak fényforrást választani: a megvásárolt termék jó legyen a régi izzó helyére, hasonlóan vagy némileg erősebben világítson, keveset vagy kevesebbet fogyasszon az előzőnél.
 
A Mechanikai és Villamos Laboratórium több szempont alapján vizsgálta a fényforrásokat. A vizsgálatok egyebek mellett a teljesítményfelvételre, a fényáram mérésére és az ez alapján számolható fényhasznosításra terjedt ki. A teljesítményfelvételből a fogyasztásra, a fényáramból a kibocsájtott fény erősségére, a fényhasznosításból pedig arra következtethetünk, hogy egy watt villamos energia felhasználásával mennyi fényt lehet előállítani.



A teszt eredményei egyértelműen igazolják a LED fényforrások hatékonyabb energia felhasználását. De megéri-e a drágább, ám korszerűbb LED fényforrást vásárolni a kompakt fénycső helyére? Egy 11 W-os kompakt fénycsövet (1000Ft) egy 6 W-os LED fényforrással (3000Ft) válthatunk ki, aminek költsége körülbelül 450 napos folyamatos üzem után térül meg.
 
Viszont érdemes figyelmen kívül hagyni a gyártók által megadott névleges élettartamot, amely a LED-es fényforrások esetében átlagosan háromszor nagyobb, mint a hagyományos égők esetében. Ezek alapján tehát egy LED-es fényforrás élettartama alatt három darab kompakt fénycsövet kellene megvenni, mindemellett 45 százalékos energiamegtakarítást érhetünk el a LED-re való váltással.

A laboratóriumi vizsgálatról készült videó:

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez