Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Kell GMO élelmiszer? - A tagállamok dönthetnek

2015. április 16., Faludi Linda
Címkék: GMO Európai Bizottság Greenpeace
Az Európai Bizottság tervei szerint az uniós tagállamok dönthetnek arról, engedélyezik-e a génmódosított élelmiszerek importját.
A jelenlegi tervek szerint az EU tagállamok à la carte rendszerben választhatnának az általuk engedélyezett GMO termékek közül. Ha az EurActiv birtokába jutott belső használatú dokumentumban vázolt terv megvalósul, akkor a tagországok akár saját hatáskörben betilthatják azoknak a GMO termékeknek a behozatalát is, amelyek kereskedelmét az EU korábban engedélyezte.
 
A zöldszervezetek ugyanakkor éppen azért tiltakoznak a terv ellen, mert szerintük az a tagországok döntéshozóit bevonva túl nagy szabadságot adna a GMO importőröknek. A Greenpeace úgy látja, ezzel a szabályozással elég egyetlen EU ország engedélye és az adott GMO előállító hozzáférést kap az európai piachoz. Brüsszel eddig negyvennyolc génmódosított haszonnövény importját engedélyezte, az eljárások azonban leálltak, az illetékesek az új jogi szabályozás hatályba lépését várják. A várakozás alatt eddig tizenhárom további GMO terményre adtak be uniós importengedély kérelmet.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez